Bøger / skønlitteratur / digte

Døden er en del af mit navn : digt


Beskrivelse


Digte om døden og navnet.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 2. mar. 2016

Digte om sprogets lys i dødens skygge. For sårede læsere, der har behov for plaster og oplysende mening.

Over 6 dele beskriver jeg'et sit liv, fra den tidlige barndom til voksenalderens kriser og dødsangst og identiteten som digteren "Morten Søndergaard". Del 1 består af smertelige erindringer fra en tidlig barndom med en straffende mor og far, hvor jeg'et søger tilflugt i sproget og litteraturen: "Jeg bløder: / Papir er mit plaster." Billedsproget har religiøse overtoner, som er væk i del 2. Stoffet er stadig traumatiske barndomserindringer, men nu levnes der plads til fantasien: "følg din egen / fantasi / indeni." I del 3 er al referentialitet væk og der søges over i rent sproglige konstruktioner, som overholder en streng logik. Del 4 byder på sanselige, daterede kortprosadigte fra en italiensk by, hvor jeg'et bl.a. oplever en skilsmisse og dødens indifferente nærvær: "En dag skal vi dø / og stenene vil ikke / græde". Del 5 beskriver en mytisk rejse til verdens næstældste by, Samarkand. Del 6 vender tilbage til papiret som plaster, som nu er gennemblødt af angstens hundeengle, da: "Livets mening findes / i genetikken, ikke i grammatikken.".

Suveræn, men også kompleks, digtsamling. Formmæssig ekvilibrisme. Bør læses!.

Der trækkes veksler på Søndergaards tidligere forfatterskab. Mange henvisninger til andre forfattere, bl.a. Rainer Maria Rilke og Jorge Luis Borges. Se mere på http://mortensondergaard.net/.


litteratursiden.dk

d. 10. mar. 2016

af

af

Jens Hjøllund

d. 10. mar. 2016

Der er følelser, ånd og patos i digtsamlingen om døden, men også krop og sanser og en legende omgang med sproget. Stor og bevægende poesi gemmer sig i den lille bog med det blodrøde omslag. I Morten ...


Berlingske tidende

d. 4. mar. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 4. mar. 2016


Politiken

d. 29. feb. 2016

af

af

Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen

d. 29. feb. 2016


Weekendavisen

d. 18. mar. 2016

af

af

Lars Bukdahl

d. 18. mar. 2016


Information

d. 5. mar. 2016

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 5. mar. 2016


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Søren Rosenberg Pedersen

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)