Bøger / skønlitteratur / digte

Døden kommer og den vil have dine øjne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med 100-året for Cesare Paveses fødsel.

Digte. Titeldigtet er skrevet lige inden Paveses selvmord i 1951 og beskæftiger sig - som mange af de andre digte - med stilhed, mørke, tomhed og selve døden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2008

af

af

Jens Hjøllund

d. 2. sep. 2008

Der er langt mellem danske oversættelser af italiensk lyrik, men disse sene digte af Cesare Pavese hører hjemme i den modernistiske lyriks sværvægtsklasse, hvor sammenligninger med fx Rilke og Paul Celan ligger lige for.

Oversættelsen af disse digte af Pavese markerer 100-året for forfatterens fødsel. Digtet som har leveret titlen til samlingen indgår i en serie på ti digte, som blev skrevet i marts og april 1950, umiddelbart før han begik selvmord, og som sammen med suiten "Jorden og døden" udkom posthumt i 1951. Alting er lagt ind under dødens og faldets lov i disse dystre tekster. Ord som stilhed, mørke, tomhed er gennemgående og et jeg der oplever en grundlæggende afvisning og fremmedhed i forhold til omgivelserne. Himlen er tom - tømt for transcendens - så kun ordene/kunsten står tilbage i det tomme rum som menings- og retningsgivende: "Du venter ingenting/ på nær ordet/ der vælder fra dybet/ som en frugt mellem grene.".

Af Pavese findes i forvejen to prosaværker i dansk oversættelse, begge fra 1955: Romanen Månen og bavnerne og I slutningen af august, noveller og dagbogsnotater.

Digtenes næsten monomane kredsen om døden rummer en tung patos, men i kraft af det enkle billedsprog og den suggestive rytme - der indfanges præcist i Morten Søndergaards fordanskning - forskriver de sig aldrig totalt til den. I lighed med mange andre af forlagets udgivelser af verdenspoesi er bogen forsynet med omslagsillustrationer af Per Kirkeby.


Berlingske tidende

d. 31. okt. 2008

af

af

Jørgen Johansen

d. 31. okt. 2008


Jyllands-posten

d. 9. sep. 2008

af

af

Erik Svendsen

d. 9. sep. 2008Informationer og udgaver