Bøger / faglitteratur

Domstolens blinde øje : om betydningen af ubevidste biases i retssystemet


Beskrivelse


Giver indblik i den forskning, der undersøger, hvordan vurderinger og afgørelser, der foretages ved domstolene, kan være påvirket af ubevidste biases, som i værste fald kan true de idealer om upartiskhed og fairness, som er afgørende for et retssystems virke.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. nov. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 1. nov. 2016

Vigtig og interessant retsfilosofisk bog om betydningen af såkaldte "ubevidste biases i retssystemet". Det er ubevidste faktorer som kan påvirke retsafgørelser. For dig er som er interesseret i jura på akademisk niveau.

"Sigtet i denne bog er at give et indblik i den forskning, der undersøger, hvordan vurderinger og afgørelser, der foretages ved domstolene, kan være påvirket af ubevidste biases, som i værste fald kan true de idealer om upartiskhed og fairness, som er afgørende for et retssystems virke." Sådan skriver professor i etik og retsfilosofi Jesper Ryberg i sin nye bog. Bogen redegør for forskellige typer af biases. Her er overskrifterne fx "Som man søger, skal man finde", "Bagklogskabens klare lys", "På det glatte ansigt", "De stærke følelsers magt" og "Den fysiske fremtonings betydning". I sidstnævnte kapitel fortæller forfatteren bl.a. hvor overvægt kan spille ind som en ubevidst faktor: "Hvis man er mere tilbøjelig til at anskue overvægt som noget, man selv er ansvarlig for, og tillige som noget, der er uønsket, er det lettere at forstå, at der kan associeres noget ubehageligt eller anløbet ved en overvægtig person...".

Interessant og skræmmende at læse, hvordan ubevidste faktorer fx omkring overvægt eller et udseende som en "muskelmand" måske har indflydelse på straffeudmålingen.

Der findes ikke tilsvarende bøger på dansk om biases. Om retsfilosofi fx Ret, individ og kollektiv.


Ugeskrift for retsvæsen

Nr. 6 (2017)

af

af

Eigil Lego Andersen

Nr. 6 (2017)