En erindringsbog om drengen Claus Lembourn midt i en tyskerkrig og familiekrig. Henvender sig til læsere af biografier og besættelsestiden.
Forfatter Claus Lembourn skriver om sine barndomserindringer med overskrifter som "Møde med en fremmed magt", "På tysker-café", "Findes folkevilje?", "Tordenskjold? Quatsch", "Den fremmede dame", "Samvittighedstung ferie" m.fl. Beretningen starter en morgen i januar 1943, hvor storebroren, den senere forfatter og folketingsmand Hans Jørgen Lembourn, bliver kørt til Vestre Fængsel af Gestapo. Familielivet under besættelsestiden er ikke let for Claus. Den tyskfødte mor, Lily, med tilnavnet "Sergenten", tager afstand til nazismen, opdrager sønnerne strengt og er fraværende. Rigmor, Claus' elskede stuepige, er nærværende, men ofte i byen med selskab fra besættelsesmagten. Claus bryder sammen og ender hos en børnepsykolog, da Rigmor får nyt job. Faren beskrives som en mand, som trækker sig, når det brændte på, og Claus erfarer mange år efter, at han var sammen med en dame, som han senere giftede sig med. Om morens øretæver skriver Claus: " Og hun har troet, at det var et redskab, hvormed man holdt orden på børn og verden.. og beskyttede sig selv.".
Dragende og historisk fortælling, hvor man bliver draget ind i den lille drengs univers i en svær tid. Lembourns refleksioner over menneskelivet, savn, klø, svigt og tilknytning er intense og med et sprog, som samtidig har en undertone af tør humor.
Bedstefar, fik du tit røvfuld? genkalder også barndommen under besættelsestiden med et farverigt sprog.