Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Dyndkongens datter


Beskrivelse


Et rigtigt eventyr om den syge ægyptiske konge, der med storkefars hjælp reddes ad Dyndkongens datter - den ægyptiske prinsesse fra Vikingeland, da Den hvide Christ får næstekærligheden frem i hende.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2004

af

af

Lene Kristiansen

d. 20. sep. 2004

H.C. Andersen-året er allerede godt i gang, når man ser på bogudgivelserne. Her Dyndkongens datter i en meget flot udgave, rigt illustreret med Esben Hanefelt Kristensens karakteristiske tegninger. 25 sidestore stramt komponerede billeder, der præcis svarer til de 25 sider, eventyret fylder i bogen. Holdt i en overvejende blå farveskala og fulde af små detaljer i Hanefelts særlige stilistiske streg. I deres ikonagtige fremtoning et flot match til H.C. Andersens noget sværere tilgængelige eventyrverden. Dyndkongens datter er skrevet i 1858 og H.C. Andersens næstlængste. Et meget komplekst eventyr med alle eventyrets traditionelle ingredienser, men hvor kristendommens komme til Danmark bliver den forløsende faktor sammen med et herligt, knevrende storkepar. Og som altid, når det er H.C. Andersen, med bud til både (større) børn og voksne. Helge V. Quistorff har skrevet et forord, der pga. sine 20 sider nok burde have været et efterord. Også fordi det mere er en meget detaljeret beskrivelse af Andersens Jyllandsrejse i 1859 end det er en introduktion til selve eventyret. Dyndkongens datter er med i Jens Andersens H.C. Andersens glemte eventyr, 2000, og så huskes det nok også i forbindelse med Sebastians musik til en aldrig opført ballet i 1989.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Svanholm

d. 18. dec. 2018

Et for mange ukendt eventyr udgives her som billedbog. I eventyrets form og med det kendte eventyrsprog blandet med overspændte religiøse vendinger fortæller H.C.A. sit eventyr i forbindelsemed kristendommens indførelse i Danmark. I Hedeby er man kristen men ikke på vikingeborgen i Vildmosen. Hertil bringer storken datteren af en ægyptisk prinsesse og mosekongen. Borgfruen tager pigentil sig, og hun vokser op som en vild skønhed om dagen og en god, sørgmodig tudse om natten. Først da hun som voksen møder kristendommen befries hun fra sin tudseham og sin vilde ondskab. Hunvender sammen med sin fra mosen befriede mor tilbage til Ægypten men vender sig på sin bryllupsdag mod himlens og kristendommens lys. Tre min. i himlen bliver flere hundrede år på jorden, og hunfalder sammen som støv. Kristendom og tudser, prinsesser og vikinger i en eventyrlig blanding. Illustrationerne er stemningsfulde og rammer eventyrets specielle tone storartet. Et eventyr manvægrer sig lidt ved at læsefor børn, i hvert fald målgruppen: billedbogsbørn. Større børn og voksne kan læse bogen som en H. C. Andersen kuriositet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

H.C.A.'s stort anlagte fortælling om den lille vikingepige, Helga, med det delte sind, præsenteres her i en noget forkortet og sprogligt bearbejdet version. Helga, der er resultatet afforeningen mellem Dyndkongen og en egyptisk prinsesse, placeres af storkene hos Vikingefruen. Hun opdager til sin rædsel, at der hviler en trolddom over Helga, der er frø om natten og pige omdagen. En tilfangetagen præst forkynder den ny kristendom for hende, hun løses af trolddommen og rejser til Egypten, hvor den overraskende slutning finder sted. Fortællingens hovedtema erforholdene mellem det hedenske og det kristne. Den vanskelige blanding af eventyr og historisk middelalderbillede tilført et kristent foreningsmotiv er ikke helt vellykket og gør billedbogenvanskeligt tilgængeligt for børn. Den to-spaltede tekst kan læses fra 4.-5. kl. De mange farvelagte illustrationer er af svingende kvalitet. Der er poetiske og stemningsfyldte naturbillederafvekslende med stive og højstemte interiør- ogpersontegninger, der virker glansbilledagtige. Billedbogen kan selvlæses fra 4.-5. klasse, hvor bogen næppe vil have interesse, men den kan indgå iet emnearbejde om forfatteren og hans værker i skolens ældste klasser.


litteratursiden.dk

d. 1. mar. 2005

af

d. 1. mar. 2005

'Dyndkongens Datter' er HC Andersens næstlængste eventyr, og det bliver af og til omtalt som tungt og mindre vellykket , men dets fascinationskraft fejler ikke noget. Anbefalet af bibliotekar Lise ...


Kristeligt dagblad

d. 29. mar. 2005

af

af

Helene Moe

d. 29. mar. 2005


Berlingske tidende

d. 5. juni 1997

af

af

Jens Kistrup

d. 5. juni 1997


Jyllands-posten

d. 28. mar. 1988

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 28. mar. 1988


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 6 (2005)

af

af

sl

Årg. 151, nr. 6 (2005)