Bøger / faglitteratur til børn / interviews

En anden generation


Beskrivelse


Unge indvandrere fra forskellige hjørner af Danmark og med oprindelse i forskellige lande beretter om deres tilværelse her i landet.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 1998

af

af

Ulla Harne

d. 25. nov. 1998

En række unge i alderen fra 16-22 år fra indvandrermiljøer fortæller her i en række interviews om deres liv, deres splittelse mellem deres forældres kultur og den danske og om deres forhåbninger og drømme. De fleste af de unge er født i Danmark, men har haft meget forskellig opvækst. Nogle har gået i danske børneinstitutioner, fra de er små og har gennemgående haft få sproglige problemer, andre har været hjemme hos mor til skolen startede, og omvæltningen har været voldsom. De unge er velfungerende og begavede og har alle gjort sig interessante tanker om deres eget liv. De føler alle kulturforskellene som meget voldsomme, og mange er blevet meget bevidste om deres oprindelige kultur, efter at de er blevet voksne. De opfatter sig selv som marokkanske danskere, somaliske danskere, tyrkiske danskere etc., men først og fremmest er det vigtigt for dem at være sig selv - de er stolte og selvsikre og både positive og kritiske overfor Danmark. Bogen henvender sig til andre unge og giver et anderledes positivt billede af andengenerations-indvandrere, end vi er vant til.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 1998

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 25. nov. 1998

Et godt indlæg i debatten om indvandrere. I fjorten interviews får læseren et indblik i de mange forskellige problemer andengenerationsindvandrere har i dagens Danmark. De unges forældre kommer fra mange forskellige lande og har meget forskellig baggrund. Dermed får læseren et bredspektret billede af de konflikter de unge oplever mellem deres forældres kultur og den danske. Generelt er de fleste af de interviewede meget bevidste om deres situation, og som læser sidder man tilbage med en vis optimisme og en tro på, at de fleste af disse unge nok skal klare sig på trods af fordomme og racisme - men det er hårde betingelser de er oppe imod. Forfatteren kommer med enkelte kommentarer i de enkelte interviews, så vi får et indtryk af de unges fremtræden og udtryk. Hist og her sort/hvid-fotos - især gode portrætter. Teksten kan læses fra 8. klasse og vil være meget velegnet som en del af et tema om indvandrere - f.eks. sammen med Ulla Brodersens Dansk nok? (1996) og Curt Lindstrøms De fremmede - en faktabog (1995).


Børn & bøger

Årg. 51, nr. 8 (1998)

af

af

Flemming Ettrup

Årg. 51, nr. 8 (1998)


Socialpædagogen

Årg. 56, nr. 10 (1999)

af

af

Line Hundebøll

Årg. 56, nr. 10 (1999)


Aktuelt

d. 13. jan. 1999

af

af

Pernille Bramming

d. 13. jan. 1999