Bøger / faglitteratur / rejseførere

En guide til rejser i det gådefulde Japan : med historie, kunst og kultur som rejseleder til de steder, hvor Japans historie udspillede sig


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. dec. 2013

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 4. dec. 2013

Bogen henvender sig til interesserede i Japans kultur og mytologi. Men også generelt til interesserede i gode historier, flotte træsnit og tips til rejser i Japan.

Forfatteren er journalist med erfaring fra 30 års rejser. Han boede 1993-97 i Japan og har tidligere skrevet Cirklen sluttes, 2005 om landet. Bogen er en blanding af rejseguide, kulturhistorie og indføring i japanske legender og historie. Bogens overordnede formål er at formidle Japans folkesjæl, selvforståelse mv. ved at knytte disse sammen med mytologi, historie, legender, religioner, ceremonier og kunst. Bogen er kronologisk opbygget fra oldtid til omkring 1868. Lige så stor rolle som den i øvrigt betydelige mængde tekst er de mange flotte farvelagte japanske træsnit fra 1800-tallet i højeste kunstneriske og tekniske kvalitet. Mange er tredelte "tegneseriestriber", hvor hvert billede (ofte med mange detaljer) er en selvstændig del af helheden. Hovedvægten er på legenderne, turistanvisningerne oplyser om, hvor man kan finde lokaliteter knyttet til dem. Bogen er let forståelig og forfatterens engagement og lidt humoristiske, men kærlige distance til legenderne skinner igennem.

Der findes stort set ingen nyere litteratur om Japan på dansk om dette emne.

Bogen opfylder et stort hul, hvad angår myter, japansk kultur og identitet for såvel turisten som sofanyderen.


Jyllands-posten

d. 28. jan. 2014

af

af

Asger Røjle

d. 28. jan. 2014