Bøger / faglitteratur

En splintret verden : en hjerneskade og dens følger


Beskrivelse


Forfatteren, der er neuropsykolog, fortæller om den russiske student L. Zasetskys kamp for at rekonstruere sin indre verden, efter at han som soldat i 2. verdenskrig blev såret af en granat, der beskadigede venstre side af hjernen og slog hans hukommelse og sproglige udtryksmuligheder i stykker. Med uddrag af Zasetskys dagbøger.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 1996

af

af

Søren Brunbech

d. 25. jan. 1996

Den berømte russiske psykolog og hjerneforsker Aleksándr Luria fulgte gennem 30 år patienten Zasetsky, der have fået en læsion i venstre side af hjernen under anden verdenskrig. Hjerneskaden halverede hans synsfelt og bragte kraftige forstyrrelser både i hans hukommelse og sprogopfattelse. Alligevel lykkedes det for Zasetsky ved store anstrengelser og en enestående stædighed at genoptræne så mange sproglige færdigheder, at han kunne kommunikere med omverdenen. I sine mere end 3000 dagbogsblade forsøger han at rekonstruere sin egen tilværelse og genopbygge et forhold til den verden, han oplever som kaotisk og meningsløs. Luria har sammenstykket et lille udvalg af dagbogsbladene, og han giver indimellem korte kommentarer, hvor han belyser sine teorier om hjernens funktion ud fra Zasetskys beretninger. Lurias kommentarer kan læses uden faglige forudsætninger, og den gribende øjenvidenskildring af Zasetskys forsøg på at etablere et forhold til den normale verden vil være god at få forstand af for folk, der privat eller professionelt omgås hjerneskadede. Bogen kom første gang på dansk i 1973, men er i denne udgave med en bedre typografi.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Marja-Liisa Bindslev

d. 19. dec. 2018

Denne bog bringer os på meget nært hold af mennesket Zasetsky, hvis hjerne er blevet beskadiget af en geværkugle. Hjernebeskadigelsen var uoprettelig, men Zasetsky har kæmpet desperat for ikke at bukke under og helt miste kontakten med omverdenen. Gennem 25 år har han under uhyre anstrengelser forsøgt at beskrive virkningen af sin hjerneskade. Disse tusinder af dagbogsblade fyldt med fragmentariske erindringer har professor Luria samlet og kommenteret. Hvert ord, der skulle læses eller skrives, har krævet enorm viljestyrke; men Zasetsky besad denne viljestyrke, og man kan ikke undgå under læsningen at komme til at respektere denne mand. Hans energi gav dog også resultater, idet han herigennem har overvundet en lille del af sygdommen. Bogen er lettilgængelig og selvom emnet måske er lidt specielt, bør den dog kunne findes på de større biblioteker.


Ugeskrift for læger

Årg. 158, nr. 23 (1996)

af

af

Anne-Lise Christensen

Årg. 158, nr. 23 (1996)


Sygeplejersken

Årg. 96, nr. 29 (1996)

af

af

Lissi Faurschou

Årg. 96, nr. 29 (1996)


Jyllands-posten

d. 5. dec. 1973

af

af

Fl. Chr. Nielsen

d. 5. dec. 1973


Information

d. 19. okt. 1973

af

af

Finn Abrahamowitz

d. 19. okt. 1973


Aktuelt

d. 23. okt. 1973

af

af

Lennart Holm

d. 23. okt. 1973


Fyens stiftstidende

d. 15. okt. 1973

af

af

Mogens Tverskov

d. 15. okt. 1973


Kristeligt dagblad

d. 5. nov. 1973

af

af

V. A. Fenger

d. 5. nov. 1973