Bøger / faglitteratur / bibliografier

Et archæologisk Vikingetog : J.J.A. Worsaaes rejse til England, Skotland og Irland 1846-47


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Nationalmuseets 200-års fødselsdag.

Om J.J.A. Worsaaes (1821-1885), skaberen af den forhistoriske arkæologiske videnskab i Danmark, rejse til de britiske øer hvor han sammenlignede bevarede oldsager og søgte efter spor efter nordboerne. Der tages udgangspunkt i hans efterladte breve og erindringer.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Hans Michelsen

2007

Worsaaes arkæologiske rejse til England, Skotland og Irland beskrives i en flot bog, der henvender sig til historisk interesserede læsere. For fagfolk har den endvidere historiografisk interesse.

Arkæologen og museumsmanden J.J.A.Worsaae (1821-85) rejste til England for at dokumentere vikingernes tilstedeværelse. Han knyttede mange kontakter og fik indsamlet mange oldsager til museet hjemme. Han rejste på et tidspunkt, hvor det engelske samfund ændredes gennem industrialismen, liberalismen og socialismen, og hans breve gav indblik i disse ændringer. Herudover blev han øjenvidne til hungersnøden i Irland. Bogen har historiografisk interesse, fordi han rejste før en egentlig arkæologisk videnskab var etableret, men i kraft af sine indsamlinger var han med til at grundlægge arkæologien som videnskab. Senere blev han direktør for Nationalmuseet. Bogen bygger i høj grad på W's breve og selvbiografi. Forfatteren er arkæolog og tidligere museumsinspektør.

Af J.J.A.Worsaae findes bl.a. Af en Oldgrandskers breve (1938), En Oldgrandskers Erindringer (1934) og Den danske Erobring af England og Normandiet (1863).

Bogen om W's rejse er interessant og fantastisk flot illustreret både med skitser, tegninger og fotografier. Den meget velskrevne og veltilrettelagte bog er et væsentligt og interessant bidrag til dansk museumsvæsens historie, og den er da også Nationalmuseets 200-års jubilæumsbog. Forfattren skriver et smukt sprog, og han er en blændende formidler. Det er en læseoplevelse.


Fortid og nutid

2007, h. 4

af

af

Anne Katrine Gjerløff

2007, h. 4


Historie

2009, nr. 1

af

af

Claus Møller Jørgensen

2009, nr. 1


Politiken

d. 30. juli 2007

af

af

Helle Hellmann

d. 30. juli 2007


Kuml

2008

af

af

Jens B. Skriver

2008