Bøger / faglitteratur / bibliografier

Etik uden moral : det gode menneske i det postmoderne samfund


Beskrivelse


Med afsæt i Niklas Luhmanns systemteori og med eksempler inden for videnskab, kunst, økonomi m.m. argumenterer forfatteren for, at der i dag ikke findes et etisk regelsæt, som kan fortælle os, hvad vi skal gøre og ikke gøre. I stedet må den enkelte ud fra en praktisk fornemmelse finde ud, hvad der er rigtigt og forkert i en given situation.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2010

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 16. feb. 2010

Bogens ærinde er if. Ole Bjerg selv at formulere begrebet etik på en skarpere måde, fremfor de gængse uforpligtende selvfølgeligheder i forbindelse med konkrete problemstillinger. Det bliver til en akademisk analyse på et så højt niveau, at kun de færreste kan deltage. Målgruppen er særligt interesserede læsere med de rette forudsætninger.

O.B. er forskningsadjunkt ved CBS og har skrevet en interessant, men svært tilgængelig bog. Han beskriver den postmoderne etik som fleksibel/situationsbetinget, passende til det hyperdifferentierede samfund. Sociologiske betragtninger kobles med bl.a. filosofiske diskussioner (fx Luhmann/Schopenhauer) og litterære citater. Teksten er forsynet med fodnoter, indholdsfortegnelse og 9 sider litteraturhenvisninger. Bogen er skrevet som en akademisk afhandling, hvor sprog og indhold kun sporadisk åbner sig for den alment interesserede læser. Forfatteren skriver selv, at den skal læses dialektisk, således at læseren både forholder sig til de sociologiske analyser og sig selv som menneske i det hyperdifferentierede samfund.

Bjerg skrev i 2005 en ph.d.-afhandling om den mystiske etik. Det er nærliggende at tro at den danner baggrund for den aktuelle bog. Desuden er han medforfatter til Sociologiske metoder, 2006 og har skrevet For tæt på kapitalismen, 2008 om ludomani.

Sociologisk diskuterende analyse af begrebet etik i nutidens mangedifferentierede samfund. Interessant læsning, men absolut for læsere med akademiske forudsætninger.


Jyllands-posten

d. 7. apr. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 7. apr. 2010


Kristeligt dagblad

d. 12. mar. 2010

af

af

Asger Brandt

d. 12. mar. 2010