Bøger / faglitteratur / essays

Fantasiens hjemlande : essays og kritik 1981-1991


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. jan. 2013

af

af

Kent Skov

d. 16. jan. 2013

Rushdie trækker stadig overskrifter indimellem. Det kan være en anledning til at "lufte" hans eminente essays og kritiske artikler.

Genudgivelse i paperback af bogen, der udkom første gang på dansk i 1992. Trods det beskedne udstyr har den et nyt og mere appellerende omslag og bagsidetekst med mere uddybende omtale af indholdet. Det er essays og kritik af den verdensberømte forfatter fra perioden 1981-91. Tekstudvalg og oversættelse er identisk med den 1. udgave, så bogen her er et emne for bibliotekerne i det omfang, at 1. udgave skal suppleres eller er slidt op. Teksterne er af høj kvalitet og repræsenterer Rushdie, når han er bedst i feltet mellem personlig fortælling, erindring, refleksion og kritik. Bogen er delt i tre hovedafsnit. Første dels tekster tager primært afsæt i Rushdies baggrund og erfaring i Indien og kulturen og den politiske virkelighed der og forholdet til Storbritannien. Andet afsnit består af essays om væsentlige internationale forfattere og forfatterskaber, Rushdie har en relation til. I den sidste og korteste afdeling beskæftiger han sig med de problemstillinger, der optog ham på det tidspunkt, bl.a. sagen om De sataniske vers.

To af teksterne er også udgivet i I god tro & Er intet helligt?. I sit afsæt og blandingen af kritik, refleksion og erindring kan Rushdie minde om og formidles som en anden stor vestlig rettet "orientalist", tyrkiske Orhan Pamuk.

Gendgivelse af Rushdies fortrinlige essaysamling i paperback - identisk med førsteudgaven.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Faber

d. 18. dec. 2018

Salman Rushdie er ikke blot en af de bedste romanforfattere, vi har i dag, han er også en blændende essayist og kritiker. En kunstner, der ved utroligt meget, har læst meget og som er dybtengageret i nutidens problemer - ikke mindst når de berører hans fødeland Indien. Dette udvalg af essays og kritik lægger ud med en stribe artikler hovedsagelig med udgangspunkt i indiske ogpakistanske forhold: Mordet på Indira Gandhi, regimet i Pakistan, Kipling, den indiske filmskaber Satyajit Ray. Herefter kommer en stribe anmeldelser, der er absolut læsbare og veloplagte ogendelig får vi i bogen fire essays om Rushdies situation, hvoraf de to er udgivet i bogform på dansk "I god tro" - og "Er intet helligt". En essaysamling, hvor der er god lejlighed til at nydeRushdies lyse og opfindsomme stil.


Berlingske tidende

d. 23. apr. 1992

af

af

Peter Wivel

d. 23. apr. 1992


Politiken

d. 23. apr. 1992

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 23. apr. 1992


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 6, nr. 3 (1992)

af

af

Lars Erslev Andersen

Årg. 6, nr. 3 (1992)


Information

d. 23. apr. 1992

af

af

Karen Syberg

d. 23. apr. 1992


Jyllands-posten

d. 24. apr. 1992

af

af

Hans Andersen

d. 24. apr. 1992