Bøger / skønlitteratur til børn / tegneserier

Faraos cigarer


Beskrivelse


Tegneserie. Et mystisk ægyptisk tegn leder Tintin på sporet af en verdensomspændende opiumsmuglerbande, som uskadeliggør sine modstandere ved hjælp af en vanvidsgift. Historien fortsættes i Den blå lotus.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Olesen

d. 19. dec. 2018

Jeg henviser til min nylige anmeldelse af Hergé: Den sorte ø. Tintin figuren gennemgår ingen forandringer, uanset hvilke oplevelser han udsættes for, også det har han til fælles med de klassiske filmkomikere. Og som de og i modsætning til fjernsynsseriernes detektiv- og agentfigurer, er det ikke kun ukuelighed og snarrådighed men et eventyrligt held, der gang på gang bringer ham ud af vanskelighederne; det er vor tids folke-eventyr. Faraos cigaier bringer ved et tilfælde Tintin midt ind i en større narkotikasmuglerorganisations net i Mellemøsten og Indien. Intrigen er mere indviklet end i Den sorte ø, forståelse af teksten er her nødvendig for at kunne fatte handlingen, og teksten er ikke alt for nem; desuden forekommer flere fantastiske elementer i handlingen: elefantsprog, hypnose, fakirer o.s.v. Derfor vil den ikke kunne anbefales før fra 5. kl./ll-12 år. Men så kan den også nydes som andre Tintin-bøger.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Sus Rostrup

d. 5. apr. 2019

Dette er efter min mening den bedste Tintin-bog til dato - den har simpelthen det hele. Den er spændende, den er sjov, fyldt med barokt komiske situationer, og en snurrig personskare leder én gennem alle farer og over alle skær på en ganske overnaturlig naturlig måde. Løsningen af mysteriet om den skjulte Farao-grav og den verdensomspændende narkotikabande er så helt og fuldt Tintins fortjeneste - han tumler gennem problemer og fælder på sin kluntede og ganske genialske facon - indtil alt er lysende klart og alle skurke (eller næsten alle) bag lås og slå. Der er noget næsten uskyldigt naivt over denne tegneserie, der er meget velskrevet og meget levende og en lækkerbidsken for alle børn fra 9-årsalderen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Nu foreligger Faraos cigarer igen, men denne gang optrykt og oversat direkte efter originalversionen: Le petit vingtième. Dette indebærer først og fremmest s/h tegninger med figurer ogomgivelser i en meget enkel streg. Detaljerne er ikke så mangfoldige som i de Tintin-udgivelser, der er fremme i dag. Albummet er på 127 sider, hvilket primært må tilskrives de større tegninger.Historien har i den oprindelige version ikke mindre spænding og fart end de nutidige udgaver. Tintin finder faraoen Kih-Oskhs grav i Ægypten, der er tilholdssted for narkotikasmuglere. Tintinopdages, kastes i havet, for derefter at redde sig ind til Arabien. Her finder han nogle våbensmugleres depot, men må flygte videre, jaget af de to opdagere Dupond & Dupont. De redder ham dogsenere fra et fængsel i Mekka. Atter må Tintin flygte, denne gang i et stjålet fly med hvilket han kommer til Indien. Trods mange forviklinger får han dog afsløret smuglerne. Skolebiblioteketslånere vil helt sikkert atter tage fat påFaraos cigarer, muligvis noget overraskede over det gamle lay-out; men historien vil givetvis også fænge i denne, den oprindelige version. Iundervisningssammenhæng vil albummet være egnet til studium i illustrationernes udvikling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Nana Gitz Madsen

d. 18. dec. 2018

Dette er førsteudgaven af den velkendte serie, sådan som den fremstod i 1934, efter først at have været bragt som føljeton i "Le Petit Vingtième", begyndende i 1932. - Den mest iøjnefaldendeforskel er de manglende farver, men også tegnestilen er temmelig forsimplet. Figurerne er grovere, og kun de allermest nødvendige kulisser er med. Ingen af de senere så kendte detaljeredebaggrunde. Det giver mindre rum i billederne og gør, at de agerende snarest ligner teaterfigurer. Vægten ligger helt overvejende på handlingssiden, i spændingen og situationskomikken. Hergéopererede også med større billeder dengang, tre striber pr. side mod senere fire. Men selve historien er meget lig sig selv, en enkelt episode er dog helt udeladt i den senere udgave. - Trodsiøjnefaldende mangler i forhold til den i dag kendte Tintin-serie er det slet ikke nogen dårlig tegneserie. Tværtimod. Men da vi nu har fået den mere gennemarbejdede udgave, vil denne her havestørst interesse som samler- og studieobjekt.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 14. okt. 2015

Her kan man se, hvordan de tidlige Tintin-albums første gang blev præsenteret for læserne i ugetillægget Le Petit Vingtième. For alle Tintin-fans fra 7 til 77 år, selv om originaludgaverne i dag snarere henvender sig til voksne end til børn.

De 9 første Tintin-historier blev oprindelig tegnet i sort-hvid og med færre billeder pr. side end i de senere farvelagte standardudgaver. Cobolt forlaget er i gang med at udgive disse historier i et udstyr, der ligger tæt på de originale fransksprogede albumudgaver, i hardcoverbind og med lærredsryg. Begge albums indeholder 4 farveplancher, som ikke tidligere har været tilgængelige i Danmark.

Mens Faraos cigarer (Originalversionen) tidligere har været udgivet på dansk i en sort-hvid version (omend i en anden oversættelse), er det første gang, "Den blå lotus" udkommer på dansk i originalversionen. Dermed får Tintin-seriens mange fans herhjemme omsider mulighed for at se, hvordan en af de bedste Tintin-historier i sin tid, dvs. i 1934-35, blev præsenteret i Le Petit Vingtième.

De 22 Tintin-albums er udgivet på mange forskellige måder, både i Danmark og i udlandet. Styrken ved de sort-hvide originaludgaver er, at de giver læseren optimal mulighed for at glæde sig over Hergés levende og livfulde streg, inden denne bliver fikseret i den klare linjes mere formaliserede udtryksform.


Jyllands-posten

d. 21. juni 1988

af

af

Morten Hesseldahl

d. 21. juni 1988


Berlingske tidende

d. 6. apr. 1986

af

af

Jakob Stegelmann

d. 6. apr. 1986


Det fri Aktuelt

d. 30. maj 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 30. maj 1988


Politiken

d. 1. mar. 1986

af

af

OLI.

d. 1. mar. 1986


Aktuelt

d. 3. mar. 1986

af

af

Steffen Larsen

d. 3. mar. 1986