Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farvel Karen!


Beskrivelse


Sommeren 1920. De store unger på Hedegården længes hver på deres måde efter uddannelse, forandringer og et mindre slidsomt liv. Marius udvandrer, men Karen må foreløbig klare sig med en plads på Enggården.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Ulla Møller

2008

For piger i 9-12-årsalderen der er interesserede i at læse om hvordan et pigeliv kunne forme sig på deres oldemødres tid. Bogen vil også kunne glæde svage læsere blandt voksne, og den kan bruges terapeutisk i forbindelse med livshistorier til demente ældre.

Hjørdis Varmer har et stort forfatterskab for børn, unge og voksne bag sig. Fortællingen om Karen og hendes familie udkom første gang i 1984 i tre bind i den dengang meget populære serie Polo. Historien om et år i 13-årige Karens liv er stadig vedkommende med sit sociale engagement, hvor forfatteren tydeligt solidariserer sig med de svageste i samfundet og tager afstand fra de selvtilstrækkelige storbønder. Karen er ung i en tid hvor det er svært for dygtige unge fra små kår at få en uddannelse, men alligevel drømmer de om et andet liv end den slidsomme hverdag på et magert hedelod. Bogen er let at læse og læsepædagogisk gennemarbejdet.

Denne nye samlede udgave er et stort set uændret optryk af den tidligere udgivelse. Typografien er en smule mere åben, Mette Brahm Lauritsens søde illustrationer er de samme, og de fleste af de fotografier der giver et indblik i livet på landet for 90 år siden er genbrugt. Den rolige skildring af hverdagens arbejde og udfordringer minder om grundtonen i Laura Ingalls Wilders bøger.

Karens historie er skrevet for næsten 25 år siden, men den er stadig læseværdig med sine historiske rammer. Etbindsudgaven gør den blot til en mere helstøbt roman.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Peter Søvad (børn)

d. 18. dec. 2018

3. og - ifl. forlaget - sidste bind i serien om Karen fra Hedegård dækker tiden juli-nov. 1920. Der er tørke. Den ældste bror Marius' konflikt med faderen skærpes og ender med at Marius tagerhyre på et skib og udvandrer til Amerika. Den omvandrende kræmmer besøger gården. Bakkegården nedbrænder og bror Kalle er ved at indebrænde under redningsarbejdet. Karen får sin førstemenstruation. Karen vil gerne på højskole, men tanken afvises pure af faderen. Måske kan hun komme på mejeri i stedet. Foreløbig må hun i plads på en større gård. Her slutter serien. Åbent og uden»konklusion« eller klimaks. Det forekommer mig at være en svaghed, at der ikke rundes af. Handlingen har enkelte løse ender, som burde have været undgået. Som helhed er der dog tale om en godletlæsningsserie, der i hvert fald har et ualmindelig fint tidsbillede. Hertil medvirker de sort-hvide pennetegninger samt 6 fotos + en Amerikafarer-annonce fra dengang. Anbefales til selvlæsningfra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

I sidste del af trilogien »Ungerne fra Hedegården« befinder man sig tidsmæssigt i 1920. Hovedpersonen Karen skal hjemmefra i plads - hun er færdig med skolen men har inderst inde et stortønske om at få en uddannelse, bl.a. om at komme på højskole. Men familien stritter imod. Den slags er tidsspilde og helt unødvendigt - især da for en pige. Karens bror Marius har svært ved atacceptere faderens modvilje mod al nytænkning og udvikling, og det ender med et brud, han tager til Amerika. Familien slider hårdt i det for at klare tilværelsen, der er hverken tid eller råd tilluxus, som f.eks. det privilegium at holde fri, hvilket kun er forbeholdt de rige. Bogen følger helt både i sprog og indhold de to første dele af trilogien - også i denne tredie del får man et godtindtryk af sociale og samfundsmæssige forhold, der i denne form vil være velegnede som dele af emnearbejde i 5.-7. kl. 3. del er ill. med sort/hvide tegninger, ligesom der også her bagest ergengivet gamle fotos med korteforklarende tekster, der har relation til situationer i bogens handling. Plac. i basissamling.