Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Farvel til Rottereden


Beskrivelse


I 1870'ernes København er tilværelsen hård for fattigfolk som Børges familie. Da faderen bliver fyret, fordi han er socialist, kan kun sammenholdet og drømmen om Amerika holde deres mod oppe.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Clausen (børn)

d. 18. dec. 2018

Børge bor i København i 1873. Han og hans familie er fattige, deres liv er arbejde, sult og kulde. Børges far er murerarbejdsmand og arbejder aktivt for mere i løn og ordnede forhold forarbejderne. Vi hører om Børges arbejde som skomagerdreng, om skolegang og om hverdagen og sammenholdet i lejekasernen, Rottereden. Børge får en lotteriseddel af en nabo og håber, at den erindgangen til et nyt liv. Faderen arbejder mere aktivt på at forbedre familiens kår med det resultat, at han fyres og sortlistes. Familien forsøger at slå sig igennem ved fælles hjælp, men det erhåbløst. Faderen får - mod at opgive at organisere arbejderne - penge af politiet til en enkeltbillet for hele familien til Amerika. Bogen slutter med, at de drager af - og der er bebudet enfortsættelse om livet derovre. En udmærket skildring af såvel drengen Børge som hele familien og arbejderklassens livsvilkår og kampvilkår i København i 1870'erne. Bogen giver med mange enkelthederog små skitser et godt tidsbillede aflivet i København for almindelige mennesker - og den har en såre realistisk udgang. Illustreret med sort/hvide tegninger, der er gode og passer fint tilteksten. 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

Hermed er der taget hul på en udvandrersaga for børn. Der fortælles om et fattigt, københavnsk arbejderhjem i 1873. Faderen er en af de få, der har overskydende kræfter til at gøre forsøg påat organisere arbejderne for at skabe bedre løn- og arbejdsforhold. Politiet bruges til at splitte arbejdernes møder, og til sidst afskediges faderen, og familien trues af sult og nød. Den ældstesøn, Børge, gennem hvis øjne det hele opleves, får ved en tilfældighed fat i nogle bøger om Amerika og får den idé, at emigration vil løse problemerne. Emigrationen bliver til virkelighed, damyndighederne tilbyder at betale billetten til Amerika for hele familien, for at slippe for faderens socialistiske påvirkning af de øvrige arbejdere. Bogen slutter med afsejlingen fra København(Rottereden), men en fortsættelse med titlen De rejste mod vest er omtait i denne bog. Historien er fortalt i et godt nutidssprog, og miljøbeskrivelsen virker historisk korrekt. Den forenkledepersonskildring afspejler enoptimisme, der på det tidspunkt måske ikke var så helt almindelig. 10 af bogens sider bruges til et helsides, sort/ hvidt valørmaleri til støtte for teksten. Bogenanbefales anskaffet til oplæsning fra 5. kl. og til selvlæsning fra 5.-8. kl.


Berlingske tidende

d. 23. juli 1984

af

af

-st.

d. 23. juli 1984


Politiken

d. 7. juli 1984

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 7. juli 1984


Folkeskolen

årg 101, nr 34 (1984)

af

af

Per Jørgensen

årg 101, nr 34 (1984)


Børn & bøger

årg 37, nr 5 (1984)

af

af

Karen

årg 37, nr 5 (1984)