Bøger / skønlitteratur / roman

Fladland : en fantasifuld historie i mange dimensioner


Beskrivelse


Samfundssatirisk roman fra 1880'erne om et utopisk samfund der i form af et matematisk tankeeksperiment består af flade geometriske figurer. Bogen er også en kritisk analyse af victoriatidens konservative kvindesyn og klasseopdelte samfund i England.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2016

af

af

Kent Skov

d. 27. sep. 2016

Klassisk satirisk roman fra 1880'erne om et utopisk samfund der består af flade geometriske figurer. Bogen er også en samfundskritisk analyse af victoriatidens England. For interesserede i klassikere.

En samfundssatirisk roman af den engelske forfatter Edwin A. Abbott, der også er en bog om geometri og dimensioner. Udkommer her for første gang på dansk. Historien beskriver en todimensionel verden, der bebos af flade geometriske figurer. Kvinderne er simple og enstregede, mens mændene er polygoner med varierede antal sider med hierarkisk opbygning. De mest betydningsfulde, præsteskabet, har flest sider. Fortælleren er en firkant med navnet "A Square", der guider læseren gennem "Fladland". Han betragter og udfordrer systemet og sætter livet på spil. Vores tredimensionelle verden kaldes "Rumland", og bogen varsler flere dimensioner i fremtiden. Gengivet med forfatterens originale tegninger.

En usædvanlig roman, der både har en kompleks og tankefuld teori og giver en dyb samfundssatire. En begavet kritik af datidens konservative engelske klassedelings- og kvindesyn med appel til nutiden.

For- og eftertidens andre store engelske kritikere af klassesamfundet tæller bl.a. Swifts Gullivers rejse til LilliputKammerat NapoleonNiels Klims underjordiske rejse og Orwells' Kammerat Napoleon. Herhjemme er Holbergs Niels Klims underjordiske rejse (Ved Peter Zeeberg) en parallelFor- og eftertidens andre store engelske kritikere af klassesamfundet tæller bl.a. Swifts Gullivers rejse til Lilliput og Orwells' . Herhjemme er Holbergs Niels Klims underjordiske rejse (Ved Peter Zeeberg) en parallelFor- og eftertidens andre store engelske kritikere af klassesamfundet tæller bl.a. Swifts Gullivers rejse til Lilliput og Orwells' Kammerat Napoleon. Herhjemme er Holbergs (Ved Peter Zeeberg) en parallel.Informationer og udgaver