Bøger / faglitteratur

Flyder alting? : et filosofisk blik på singlekulturen


Beskrivelse


De nye singlekultureres betydning for samfundsopbygningen, de forskellige singletyper og forandringen i familiestrukturen gennemgås, og der trækkes idehistoriske linjer fra antikken til i dag, med afsæt i Heraklits udsagn om at alting flyder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2013

af

af

Laura Michelsen

d. 2. maj 2013

Bogen henvender sig til alle, der er optaget af udviklingen i samfundets familiestrukturer og den stadigt voksende singlekultur.

Forfatteren er idéhistoriker med speciale i kulturbegrebet og ansat i Silkeborg Kommune som fortæller. I bogen filosoferer hun over skiftende tiders familieformer, stigende individualisme og den efterhånden stærkt udbredte singlekultur, hvor folk lever mere og mere alene. I diskussionen og forsøget på indkredsning af fænomenet kommer hun vidt omkring fra Adam og Eva over Matador til kvindernes indmarch på arbejdsmarkedet og nutidens datingkultur. Det er tydeligt, at forfatteren har en særlig forkærlighed for Søren Kierkegaard, hvis personlighedstyper og begreber som "angst" og "valget" sættes i forhold til temaet singlekultur og parforhold. Tonen i bogen er hyggeligt fortællende og sproget ligefremt, dog indimellem en smule unødvendigt floromvundent. Forfatteren er dus med sin læser. Bogens forside afspejler kun meget subtilt dens indhold, og man er ved de første par øjekast i tvivl om, hvad emnet for den er. Kun undertitlen "et filosofisk blik på singlekulturen" er signifikant.

Hvor de fleste andre titler om emnet singler har karakter af guides til det gode singleliv, skiller denne sig ud ved den filosofiske vinkel. Den mest sammenlignelige er Singler, 2007, der også kommer ind på de psykologiske og samfundsmæssige aspekter af udviklingen.

Bogen kan udmærket tjene som oplæg til diskussion om emnet, men er overordnet set lidt for hyggesnakkende og sprogligt ujævn.