En ny udgivelse i forlagsserien På tværs af grænser. Som de øvrige henvender den sig til elever fra ca. 13 år. Bogen kan bruges til emnearbejder, tværfagligt og til medieforståelse.
FN's definition på flygtninge indleder bogen og anslår antallet af flygtninge i dag. Problematikken - historisk set - omtaler fx jøderne, 2. verdenskrig, uafhængigheds- og borgerkrige i Afrika og Asien i det 20. århundrede. Krig, borgerkrig, politisk, etnisk og religiøs forfølgelse er sammen med naturkatastrofer de mest almindelige årsager til flugt. De menneskelige, økonomiske og politiske konsekvenser er alt for ofte uoverskuelige, da de fleste flygtninge havner i et uland. Men på sigt kan det være positivt for kultur og økonomi. Ilandenes modtræk mod flygtninge belyses og ikke mindst mange mediers ofte stereotype og ensidige formidling. I faktaboksene "Nærstudier" beskriver bogen bl.a. Saddam Hussein, FN's Børnefond og Rupert Murdoch. Forskellige mediers fremstillinger bliver brugt som diskussionsoplæg. Bogen er glimrende illustreret, der er ordliste, register og henvisning til bøger og websider.
Der er de sidste år udgivet en del bøger om flygtningeproblematikken, men denne giver en generel opdateret fremstilling af situationen i dag.
Bogens indhold er interessant og relevant og kan bruges alene og som supplement til yderligere udforskning af emnet. Forskellige mediers artikler gør problemerne nærværende og interessant for læseren.