Bøger / skønlitteratur / roman

Folkets skønhed


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Marie vokser op på Langeland i 1930'erne i et forarmet miljø, der ikke levner mange muligheder for de unge, som ønsker sig et andet liv end forældregenerationen. Ægteskabet med Otto bliver et springbræt til storbyen og fremskridtet.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juni 2016

af

af

Helle Winther Olsen

d. 6. juni 2016

Landlig natur var der masser af på Langeland i 1930'erne, men ikke meget idyl for de fattige. Med Marie i centrum fortælles uimodståeligt om en familie og et Danmark i forandring. Kan læses af alle, der ikke kan holde sig fra en fremragende roman af en dansk forfatter.

Forfatteren bygger af sin egen slægts historier en fortælling om Marie, der vokser op i et tækkerhjem på Langeland i 1930'erne. Moren er hele tiden gravid, der er ingen penge, men til gengæld både lussinger og overgreb i rigt mål. "Folkets skønhed" er titlen på et maleri, som faren kommer hjem med, men ellers er der ikke meget skønhed. Vejen væk fra Langeland tilbyder sig i form af ægteskabet med Otto, og i lighed med andre af egnens unge rejser de til København og får del i fremskridtet. Deres livshistorie og sociale opstigen spejles i Danmarks historie frem til 1970'erne og i fortællingen om flugten fra landet til byen og alt det, man ikke kan flygte fra.

En lysende vellykket og klassisk udviklings- og slægtsroman, som samtidig er et portræt af en tid og et miljø, som forekommer at være flere tidsaldre væk. Så barsk og råt var det udpinte daglejerliv, og så benhårdt og utilfredsstillende var både pigelivet på landet og senere livet som hjemmegående i sovebyens parcelhuskvarter. Usentimental og stor læseoplevelse i finpoleret sprog.

Det er Katrine Guldager, Kirsten Thorup, Hans Otto Jørgensen, Anne Marie Løn og Bent Haller i en skøn forening.


litteratursiden.dk

d. 16. juni 2016

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 16. juni 2016

Fremragende roman om Marie og hendes slægt på Langeland. En velskrevet og poetisk slægtskrønike baseret på forfatterens egen familiehistorie. Jeg har været helt opslugt af Merete Pryds Helles roman, s...


Politiken

d. 27. maj 2016

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 27. maj 2016


Kristeligt dagblad

d. 27. maj 2016

af

af

Lars Handesten

d. 27. maj 2016


Jyllands-posten

d. 20. juni 2016

af

af

Jon Helt Haarder

d. 20. juni 2016


Berlingske tidende

d. 3. juni 2016

af

af

Merete Reinholdt

d. 3. juni 2016


Information

d. 28. maj 2016

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 28. maj 2016