Bøger / faglitteratur til børn

Fra 0 til 10 : historien om hvordan vi lærte at tælle og regne


Beskrivelse


Om hvordan mennesket opfandt tallene for at kunne tælle og regne med store mængder, samt om de mange sammenhænge hvor tal spiller en afgørende rolle, som fx mål og vægt, betalingsmidler, konkurrencer og tidsmåling.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 24. okt. 2001

Denne billedfagbog er endog meget fascinerende. Men man skal ikke lade sig snyde af det lidt barnlige layout og de pjattede fugle, der guider én gennem bogen, for uanset anstrengelserne for at gøre den appetitlig for små børn, så er det svært stof, som tages under behandling. Også forsøgene på at gøre sproget enkelt og ligetil er al ære værd, men det lader sig ikke skjule, at vi har at gøre med ret avanceret matematik og filosofi. Spændende - men svært! Bogen fører først læseren tilbage i historien til de første talsystemer og udviklingen af disse. Herefter tager bogen fat på begreber som tallets placering, grundtal og nullets betydning. Det lyder måske ikke af noget særligt, men det foregår på et temmelig højt niveau. Herefter behandles nyere matematiske opdagelser. Vi hører om de indiske, arabiske og de europæiske matematikere og deres teorier. Så følger afsnit om, hvorfor disse tal er så vigtige, at man overhovedet ikke kan forestille sig vores civilisation uden. Tal til beregning af mængder, afstande, mål og vægt - alt sammen med spændende detaljer og blik tilbage i tiden og sidespring til leg og sport. Der er overordentlig meget nyt og spændende stof til matematisk eftertanke, men bogen vil næppe kunne fastholde ret mange børn under 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 24. okt. 2001

Tallenes historie og hvordan de blev "vores" tal fortæller denne bog. Der bruges fem nysgerrige fugle bl.a. en tukan og en pingvin som katalysatorer for læserens nysgerrighed. I 13 dobbeltopslag fortælles der bl.a. om de arabiske tal, mål, heldige og magiske tal. Teksten henvender sig direkte til læseren, bruger du flere steder, og den er jovial, forklarende og indimellem underfundig. Sproget er ikke specielt svært, men bogen kræver at man kender tallene og de almindeligste regnebegreber. Illustrationerne er humoristiske farvetegninger, som faktisk styrer layout og tekstens placering bogen gennem via baggrundsfarverne og illustrationernes karakter. Tekstens underfundighed spiller fint op til illustrationernes humoristiske tone. Bogens sjove forside med pingvin og høne samt bogens titel vil muligvis få nogen til at tro at det er en tællebilledbog om tallene fra 1-10, men det er det ikke. Bogen giver nysgerrige børn fra 7-8 år en indføring i tallenes historie og den logik der ligger bag tallene som vi kender dem. Vi har flere meget traditionelle og stringente fagbøger om emnet, denne er blandt de lettere og den har sin helt egen formidlingsmåde via den underfundige, men aldrig overdrevne humor. Bagest ordliste. Bagsidetekst er dækkene for indhold.Informationer og udgaver