Bøger / faglitteratur / håndbøger

Fra billedhilsen til postkort : postkortets historie i Danmark


Beskrivelse


Om postkortet som samlerobjekt og dets historie i Danmark fra de tidligste billedhilsner, som fx gækkebreve og klapkort til og med 2. verdenskrig, hvor postkortets funktion som dagligt kommunikationsmiddel langsomt ophører. Med vurderingsnøgle.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Guf for samlere af postkort og flot kultur- og kunsthistorisk bladrebog for alle andre.

Stort flot værk, hvor de 3 forfattere, Henrik Selsøe Sørensen, Claus Boie og Gorm Christensen, i en tekst ledsaget af mange gengivelser af postkort af alle slags, fortæller postkortets historie, der samtidigt også er et stykke kulturhistorie. 650 illustrationer fortæller mere end mange ord, hvordan postkort i generationer, til og med 2. verdenskrig, er et skattet kommunikationsmåde. Men bogen er ikke alene kulturhistorie, den er også en kunsthistorisk beskrivelse af de kreative kunstnere bag postkortene. Indeholder også information om fotografer og forlag. Bogen klassificerer typer af postkort og har en vurderingsnøgle til brug for samlere, som så kan få en ide om deres samlings værdi. Bag i bogen er også en postkortets ordbog, hvor udtryk som "applikationskort" og "gadelivsbillede" er oversat til engelsk, fransk og tysk. Postkort med dyr er en kategori, her er fx en strandet hval fra Vejle Fjord, 1905, og der er såkaldt "utugtige billeder", hvor teksten under et postkort af to nøgne unge kvinder med blomsterranker, fortæller at ejermanden i 1911 var en tur i retten.

Der findes også et andet lignende værk om postkortets historie, fra 2006 Danske brevkort og postkorts historie 1871-2006 af Steffen Riis.

Unikt værk, nok mest for samlere. Men med en kultur- og kunsthistorisk bredere målgruppe.


Journalen

årg. [18], nr. 2 (2008)

af

af

John Juhler Hansen

årg. [18], nr. 2 (2008)