Bøger / faglitteratur

Fra fatwa til jihad : Rushdie-affæren og dens efterspil


Beskrivelse


Om baggrunden og konsekvenserne i forhold til fatwaen mod Salman Rushdies roman De sataniske vers, med særlig vægt på de historiske og samfundsmæssige forhold, der betingede den, og med perspektiver i tiden efter, hvor multikulturalismens betydning, ytringsfriheden og grænserne for tolerance er blevet sat på dagsordenen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 2010

af

af

Jytte Bræmer

d. 8. nov. 2010

For samtidshistorikere, religionshistorikere og journalister med særlig interesse for kultursammenstød og radikalisering.

Forfatteren er journalist med indiske rødder, men opvokset i England. Her to årtier efter fatwaen mod Salman Rushdie skriver han historien med særlig vægt på de historiske og samfundsmæssige forhold, der betingede den. Rusdie selv spiller en mindre rolle i bogen, som har hovedvægten på engelske forhold. Forfatteren ser meget af årsagen til udviklingen i det faktum, at England søgte at skabe en multikulturalisme op gennem 80'erne, der medvirkede til at fostre en mere splittet nation. Rushdie-affæren var ikke religiøst betinget, men snarere politisk. Også forholdet mellem Iran og Saudi-Arabien spillede en vigtig rolle, da Khomeini udstedte en fatwa mod bogen, som få i virkeligheden havde læst. Sagen perspektiveres gennem tiden efter, hvor mange efterspil ramte forlæggere og andre. Også Muhammed tegningerne herhjemme har et særligt afsnit som endnu et eksempel på den frygtkultur, der har udviklet sig i Vesten gennem de sidste 20 år. Det er ikke en folkelig gennemgang af sagen, men en meget grundig analyse af det engelske samfund i nyere tid. Den vil derfor ikke få den brede læserskare, men vil henvende sig til særligt politisk interesserede i radikalisering, multikulturalisme og splittede samfund.

I 10 året for fatwaen udkom Satanisk, guddommeligt - og såre menneskeligt, 1999.

En bog om baggrund og konsekvenser i forhold til fatwaen mod De sataniske vers.


Politiken

d. 19. nov. 2010

af

af

Anders Jerichow

d. 19. nov. 2010


Jyllands-posten

d. 19. nov. 2010

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 19. nov. 2010


Berlingske tidende

d. 23. nov. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 23. nov. 2010