Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Fra Karlis til Carlo : erindringernes tid


Beskrivelse


Barndomserindringer af Carlo Nicolodi (f. 1940) i Norditalien. Da faderen arresteres i 1942 flytter moderen hjem til sin familie i Letland, hvor Carlo vokser op i Sovjetunionens og den kolde krigs skygge, samt om slægtens forhistorie i de to lande.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. feb. 2011

af

af

Rikke Bruun

d. 24. feb. 2011

Bogen henvender sig til læsere med interesse i personlige beretninger fra 2. verdenskrig - mere specifikt livet i Letland set med et barns øjne i årene under og efter 2. verdenskrig.

Carlo Nicolodi blev født i Italien som søn af en lettisk kvinde og en italiensk mand. De to mødtes i Italien, men de havde længe kommunikeret skriftligt på det internationale kunstsprog esperanto. Krigen skiller forældrene, og da faren bliver sendt i koncentrationslejr, vender moren sammen med Carlo tilbage til Letland, hvor de oplever krigen tæt på. Carlo, som i Letland hedder Karlis, fortæller om hverdagen med soldater og knaphed. Hans erindringer er en drengs og fortælles med en drengs uskyldighed og uvidenhed. Først år efter krigens afslutning forenes den lille familie i Italien, hvor fortællingen slutter. Carlo, som giftede sig med danske Lise, skrev sine erindringer ned midt i 90'erne efter en blodprop. Han døde i februar 2011. Oversættelsen er bl.a. foretaget af Lises bror Per Nielsen, som også har skrevet forordet.

Der kommer en del biografier med baggrund i 2. verdenskrig. Ivar Silis' Slot under vand, 2009, er også en biografi om en dreng med rødder i Letland, der fortæller om årene omkring 2. verdenskrig.

En personlig beretning om livet i Letland under og efter 2. verdenskrig set med en drengs øjne. Erindringerne er lidt sporadiske og fragmentariske men tilsammen danner de et billede af en barndom i krigens skygge.


Kristeligt dagblad

d. 11. apr. 2011

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 11. apr. 2011Informationer og udgaver