Bogen er primært for undervisning i gymnasier og hf, men er absolut også af interesse for de, der skal danne sig et hurtigt overblik over ellers ret komplekse emner, der går på tværs af lande.
Bogen dækker de kernefaglige områder i historie for gymnasier og hf i perioden 1453-1914, og forskellige forfattere beskriver syv emneområder, der omfatter koloniseringen, oplysningstiden, revolutioner, nationale identiteter, det danske demokrati, industrialiseringen og imperialismen. Til hvert kapitel er der en kildedel, overblik og tidslinje. Det er omfattende emner, beskrevet forholdsvis kort og koncentreret, men man får en god indsigt i vigtige problematikker og betydningen af begivenhederne på langt sigt. Det er en inspirerende historiebog med et spændende layout. I faktabokse gives forklaringer og overblik over vigtige begreber, og centrale personer er omtalt. Illustrationsmaterialet består af tegninger, fotografier, malerier og plakater, det hele er et ualmindeligt fint supplement til teksten.
Til hvert emne er der bøger, der dækker emneområdet dybere end de små kapitler her. Bogens styrke er det store overblik med referencer til danske forhold og udvalget af centrale kildetekster.
I en inspirerende og flot illustreret historiebog er det muligt for gymnasieelever, men også for andre interesserede, at danne sig et fint overblik over centrale begivenheder i perioden 1453-1914.