Bøger / faglitteratur / erindringer

Fra strandkanten : lommefilosofi, økosofi eller kulturøkosofi


Beskrivelse


Filosofiske betragtninger om menneskets forhold til naturen, baseret på forfatterens egne erindringer om naturoplevelser i barndommen og voksenlivet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. juli 2011

af

af

Birgit Hald

d. 29. juli 2011

Bogen henvender sig primært til folk med interesse for at diskutere livsanskuelser og natursyn i forbindelse med spørgsmålet om bæredygtighed.

Ib Ivar Dahl, der har arbejdet som naturvejleder, har en lang række såvel skønlitterære som faglitterære bøger bag sig, og her beskriver han de "oplevelser og tankesæt der ligger bag de tidligere bøger". Det er en blanding af erindringer om hans egen ageren i forhold til naturen fra barndommen til i dag og filosofiske betragtninger over livet, naturen og hvordan vi kan leve så bæredygtigt som muligt med den. Forfatterens forhold til naturen er kulturelt betinget og farvet af kristendom og nordisk mytologi, og hans personlige økosofi er inspireret af nordmanden Arne Næss' dybøkologi. Teksten er skrevet i en personlig stil præget af fortælleglæde og et ønske om at kunne diskutere sit natursyn med andre, og den er illustreret med fotos af svingende kvalitet, hovedsageligt i farver. Bagest er der kildehenvisninger.

På kant med klodens klima : om behovet for et ændret natursyn, 2011 der belyser emnet fra filosofiske og teologiske synsvinkler, og Skønhedens befrielse : forslag til en økologisk æstetik, 2008 der har en kunstnerisk og æstetisk indfaldsvinkel, er ikke så nemt tilgængelige som Ib Ivar Dahls bog.

En meget personlig beretning om forfatterens oplevelser i naturen og filosofiske overvejelser om en mere bæredygtig udnyttelse af den.