Roman om kunsteren Franciska Clausen, der i første halvdel af 1900-tallet kæmpede for at slå igennem som kunstner. Bogen følger hendes kamp mod sult, krig og eksklusion, samt kampen som kvindelig kunstner. For voksne læsere med interesse i kunst og historie.
Exofiktion dvs. en litterær fantasi over malerinden Franciska Clausens ungdom i 1917-1932. Bogen begynder i 1932, hvor Clausen udstiller i København. Derefter følger de forudgående år: Hendes barndom i Aabenraa med en købmandsfar, der både havde råd og interesse i at støtte sin talentfulde datter, og de mange år hvor Franciska modtog undervisning i malerkunsten i forskellige europæiske byer. Der indgår mange beskrivelser af forskellige kunstneres stil, fx Kandinsky og Picasso, og af Clausens generation og hendes deltagelse i den internationale kunstnergruppe Cercle et Carré. Franciska tager kampen op mod den mandsdominerede kunstverden og insisterer på at blive undervist på samme hold som mænd. Bogen omhandler også forelskelse, venskaber og diverse udstillinger.
Roman skrevet af en forfatter med stor kærlighed til billedkunst og Franciska Clausen. Perioden både verdenshistorisk og kunsthistorisk er velbeskrevet. Den er primært for kunstelskere og kendere, da det er kunsten, og ikke handlingen som sådan, der er i fokus. Bogen er en appetitvækker, for man får som læser stor lyst til at vide, hvad der skete med Clausen efter 1932.
Marie er en anden fantasi over en kvindelig kunstners liv.