Bøger / faglitteratur / biografier

Frihedens pris : André Gides liv og værk


Beskrivelse


Introduktion til den franske nobelpristager André Gides (1869-1951) forfatterskab og skildring af hans skandaleombruste liv med platonisk ægteskab med sin kusine, mens han blev fortaler for seksuel frigørelse og homoseksuelle rettigheder.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 16. aug. 2012

En velskrevet introduktion til André Gides liv og værk. Den vil appellere til klassikerlæsere og studerende. Desuden vil forfatterskabet være interessant for det nye "højskole-segment", nemlig læsere, som beskæftiger sig med etik og moral i forhold til individ og samfund - fx i studiekredse.

André Gide (1869-1951) var en af sin tids mest indflydelsesrige franske forfattere. Han fik Nobelprisen i litteratur 1947 og har haft stor betydning for andre forfattere, både i samtiden og for senere generationer. Folkelig har han aldrig været, og han læses ikke meget på dansk i dag. Denne bogs ærinde er at læse Gide i nutiden og vise, at hans værk rækker ud over sin egen tid og ind i vores. Det lykkes fint. Bogen læser det biografiske sammen med fem af Gides hovedværker og giver en forståelig og vedkommende fremstilling af en oprører og moralist, en forfatter med stor personlig integritet, hvis værk hele tiden går i dialog med sig selv og udfordrer de gængse genrer. Henrik Rasmussen (f. 1964) er højskolelærer og litteraturvidenskabsmand.

Der er ikke andre bøger om Gide på dansk. Hans roman Pastoralesymfonien kom i ny dansk udgave 2009. Det er Gides populæreste bog, men ikke et hovedværk og ikke med i denne nye bog om ham.

Velskrevet, forståelig bog om André Gide og hans værk, en spændende person og et smalt men interessant forfatterskab for dem, der er optaget af spørgsmål om etik og eksistens, individ og samfund.


Information

d. 8. mar. 2013

af

af

Torben Brostrøm

d. 8. mar. 2013


Kristeligt dagblad

d. 15. jan. 2013

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 15. jan. 2013


Weekendavisen

d. 22. feb. 2013

af

af

Lars Bonnevie

d. 22. feb. 2013