Bøger / faglitteratur

Frygt & fornuft : i terrorens tidsalder


Beskrivelse


Den tidligere chefkriminalinspektør i PET forklarer sit syn på terrorismens væsen, den potentielle trussel og hvordan den bedst tackles af efterretningsfolk og borgerne.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2008

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 5. nov. 2008

For debatinteresserede.

Bonnichsen (B), der som tidligere PET-chef ofte kommenterer i medierne, fortæller her om sit syn på terrorismens væsen, den potentielle trussel og hvordan den bedst tackles af efterretningsfolk og borgerne. En fornuftig holdning er for B at håndtere terror som vi forholder os til truslen fra livsstilssygdomme og forurening og ikke at lade frygten føre til begrænsning af elementære frihedsrettigheder. B trækker i bogen fronterne op som fornuftens talsmand kontra frygtens følelsesbaserede holdninger, ofte fremlagt i ekstremversioner eksemplificeret med drys af komik og dæmonisering. Formen er god til at sætte i relief mht. positiv debatprovokation. Men rummer også, især når der ofte slås på erfaring og ekspertise, en potentiel risiko for at fremstå som patroniserende. Bedst er B, hvor han redegør for efterretningsarbejdet og dets dilemmaer, værst når han skriver sig varm, lader argumenterne falde og fremstillingen får indigneret læserbrevskarakter, og fx PETs fornuftige håndtering gentaget holdes op mod hysteriske amerikanske reaktioner og CIA/FBIs uduelighed, mens personer som Pittelkow og Karen Jespersen dæmoniseres med det yderste højre. Men bogens synspunkter er velunderbyggede og væsentlige mht. debat om essentielle demokratiske værdier.

Emnet ses ikke debatteret med dansk vinkel i bogform.

En væsentlig debatbog, der advarer om prisen ved at overreagere emotionelt mod terrortruslen, men argumenterne svækkes ofte ved indignation og tendens til dæmonisering.


Berlingske tidende

d. 14. nov. 2008

af

af

Mikael Jalving

d. 14. nov. 2008


Jyllands-posten

d. 11. nov. 2008

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 11. nov. 2008


Weekendavisen

d. 21. nov. 2008

af

af

Steen Andersen

d. 21. nov. 2008