Bøger / faglitteratur til børn

Gavebogen : hvad har vi fået af de fremmede?


Beskrivelse


Præsentation af nogle af de folkeslag, der gennem tiderne er kommet til Danmark og den kultur, som vi har fået herfra. Endvidere beskrivelse af 29 ting og begreber, som vi har overtaget af indvandrere.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2002

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 19. dec. 2002

Mikael Witte har før taget kontroversielle emner op som fx Nazisme (99/36). Med denne fagbog kommer der en anderledes og positiv indgangsvinkel til emnet fremmede i Danmark. Bogen er delt i 3 afsnit efter et udmærket forord. Første del fortæller om, hvem der egentlig er kommet til Danmark gennem tiderne og så vidt muligt hvor mange (2002). Dernæst 29 udvalgte ting af udenlandsk oprindelse, som er meget brugt i Danmark valgt ud fra alfabetets bogstaver og slutteligt 2 sider om forfatterens herkomst. Målet er at vinkle debatten om udlændinge og etniske danske minoriteters bopæl i Danmark ud fra en positiv vinkel ved at se på de nyskabelser, de komne nationaliteter har bragt med sig til Danmark i stedet for at fokusere på de problemer, der er. Det lykkes fint og er med til at nuancere debatten om de etniske minoriteter i Danmark. Med sin causerende tilgang til emnet i et mundret dansk vil bogen fint kunne bruges fra 7. klasse sammen med Ægte dansk? (02/51), Indvandring og asyl (02/45), De hvides verden (02/35) og Samfundsstudier 1 (01/36) i temaarbejde eller opgaveskrivning.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2002

af

af

Else Lerche

d. 19. dec. 2002

Fagbogens omslag, rødt papir med hvidt bånd, signalerer pakke og danskhed. Indholdet rummer interessant kulturhistorisk viden. Forfatteren, engageret i samfundsdebatten fx i Nazisme, 1999, disponerer bogen i tre dele. Første del beskriver kort, kronologisk fra 13000 f.Kr. til i dag, hvilke folkeslag der er kommet til Danmark fx herrnhutere og sigøjnere. Anden del, størst af omfang, gennemgår 29 ting og begreber vi har fået fra de fremmede. Forfatteren har valgt at bruge alfabetet i sit udvalg, et begreb pr. bogstav, startende med afrohår, sluttende med ålefangst og derimellem fx Dannebrog, heste, kristendom og fastfood. Udvalget kommer vidt omkring, repræsenterer nyt og gammelt, i en informativ og afrundet beskrivelse. I sidste del omtaler han sin egen slægt hvor både ud- og indvandring er forekommet. Forfatteren er vidende og gør bevidst bogen til en øjenåbner der viser at de fremmede også kan være en resurse. Teksten er skrevet i et klart, velskrevet sprog. De mange velvalgte fotos og tegninger med gode billedtekster, supplerer teksten fint. Layoutet er balanceret og indbydende. Bagsideteksten giver indtryk af bogen. Børn fra 11 år kan bruge den efter forfatterens hensigt, men også til at få kulturhistorisk viden om nogle af begreberne.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)



Informationer og udgaver