Bøger / faglitteratur / biografier

Gertrudas ed : et barn, et løfte og en heltemodig flugt under anden verdenskrig


Beskrivelse


Beretning fra anden verdenskrig. Om den katolske barnepige Gertruda Babilinska (f. 1902)og den jødiske dreng Michael Stolowitzky (f. 1936), der på flugt fra nazisterne kommer ud på en årelang rædselsrejse.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. mar. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 25. mar. 2011

Flugthistorien under 2. verdenskrigs kaos har bred appel til historisk interesserede om holocaust, men den er også for de mange, der holder af en gribende dokumentarisk beretning om opofrelse og kærlighed.

Historien foregår før, under og efter 2. verdenskrig primært i Polen og Litauen. Den katolske barnepige, Gertruda, bliver barnepige for den 6-årige Michael, som er søn af en velhavende jødisk familie i Warszawa. Under jødeforfølgelserne flygter moderen med Gertruda og Michael til Vilnius. Faderen er strandet i Paris. Moderen dør, og Gertruda påtager sig ansvaret for Michael. Det bliver et mareridt, men hun er handlekraftig, og med sit overlevelsesinstinkt lykkes det dem senere at komme til Palæstina med immigrationsskibet Exodus. Parallelt med flugthistorien hører vi om SS-officeren Karl Rink, hvis jødiske kone blev dræbt af hans kolleger. På baggrund heraf forsøger han skjult at hjælpe jøder og altså også Gertruda og Michael. Bogen er skrevet i romanagtig form af den israelske forfatter Ram Oren i samarbejde med Michael, som bor i New York.

Claras krig, 2010 og Zoobestyrerens kone, 2010 er begge nye gribende beretninger om holocaust.

Flugthistorien om barnepigen, der reddede den rige jødiske dreng under 2. verdenskrigs jødeforfølgelser, og den parallelle historie om SS-officeren, er en gribende, velformuleret beretning om menneskers styrke til at overleve skæbnens tilfældigheder. Den føjer endnu et interessant kapitel til historien om holocaust.


litteratursiden.dk

d. 5. dec. 2011

af

af

Jette Holst

d. 5. dec. 2011

En stærk beretning om kærlighed og overlevelse under 2. verdenskrigs brutale jødeforfølgelser. Moshe Stolowitzky var en overordentlig rig og indflydelsesrig forretningsmand i Polen i årene omkring 1. ...


Jyllands-posten

d. 6. apr. 2011

af

af

Lone Nørgaard

d. 6. apr. 2011


Berlingske tidende

d. 25. mar. 2011

af

af

Bent Blüdnikow

d. 25. mar. 2011


Kristeligt dagblad

d. 12. apr. 2011

af

af

Aage Trommer

d. 12. apr. 2011