Gifted hands er en såkaldt sand beretning, der bygger på hjernekirurgen Benjamin Carsons erindringer. Det er historien om en fattig, afroamerikansk dreng, som synes født til et taberliv, men som foretager en opstigning til den højeste akademiske sfære. En rigtig "feel good movie", der gør alt for at røre tårekanaler og et stort publikum.
Hjernekirurgen Benjamin Carter står i 1987 over for et svært valg: Skal han foretage den vanskelige, næsten umulige operation at adskille et par sammenvoksede tvillinger? Især da overlevelseschancerne for begge børn er minimale? Doktor Carter tænker tilbage på sin opvækst i fattige kår og finder det mod og den selvtillid, der har gjort ham til en kapacitet, som kan få et skarpt øje og en sikker hånd til at udføre mirakler.
Hospitalsmiljøet og hjernekirurgens komplicerede arbejde og dermed følgende risici genkendes fra Nils Malmros' At kende sandheden, 2002. Men filmens kerne, der udsiger, at viden er magt, er latent i flere Hollywood-historier, der specifikt handler om, at afroamerikanere skal tilegne sig kundskaber for at få en nødvendig selvrespekt og et ordentlig liv. Instruktøren af Gifted hands, 2009, Thomas Carter, har således også fat i emnet i Coach Carter, 2005, og det samme har Denzel Washington i sin instruktørdebut The great debaters, 2007.
Den amerikanske drøm om, at en avisdreng kan blive millionær og berømt hjernekirurg, er interessant. Men trods pæne, politisk korrekte intentioner er Gifted hands ikke uundværlig.