Bøger / skønlitteratur til børn / dyrefortællinger

Glem ikke håbet


Beskrivelse


Bedste fortæller Søren en historie. To ræve får unger sammen. Moderen bliver alvorligt syg. Faderen løber efter hjælp, så hun kan blive opereret. Ungerne er kede af det. Men hun bliver rask igen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 1996

af

af

Else Lerche

d. 24. apr. 1996

Som med mange af sine andre bøger har forfatteren en bestemt hensigt med denne. Med historien om rævefamilien fortæller hun, hvor vigtigt det er at bevare håbet. Hun gør det, så det kan forstås af børn fra 5 år, og den kan selvlæses fra 9 år. Og så det kan hjælpe børn, der er bange, usikre og føler skyld over for alvorlig sygdom og død til at få snakket om det. I rammehistorien fortæller Søren Bedste, at Mettes far er død. Søren er bange og ked af det. Bedstes historie om rævefamilien hjælper ham. Hunræven er meget syg og har opgivet håbet. Hendes familie står sammen for at hjælpe hende. Hendes mage henter hjælp hos Gamle Malkon, der operer hende og fortæller hende, at det at bevare håbet er væsentligt. Hun bliver rask. Historien er skrevet i et enkelt mundret sprog. Teksten er verssat i en åben sats. Illustrationerne er tegnet i en noget stiv streg i grønt og hvidt. De støtter teksten godt. Farveforside af ræv. Bagsideteksten dækker indholdet. Dyrene er menneskeliggjorte, men har bevaret nogle af deres instinkter. Man mærker Sørens sorg. Bedste er en god lytter og forstår stille og roligt, at hjælpe Søren med at bearbejde den usikkerhed og angst, han føler.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 1996

af

af

Jette Beider (skole)

d. 24. apr. 1996

Ofte får man behov for at tale med eleverne i de mindre klasser om døden, om at miste, om sorgen - men også om ikke at glemme håbet. Det er svære emner, men det er meget væsentligt, at der tales med eleverne om dem. Gode bøger er meget velegnede i de situationer, og denne er en af dem. Søren er på besøg hos Bedste. Han fortæller, at Mettes far er død. Bedste trøster ham ved at fortælle historien om rævefamilien, hvor rævemoderen bliver meget syg og er ved at miste håbet om at blive rask. Men ræveungen Raki og rævefaderen har både modet og troen, så de trodser alle farer, da de skaffer hjælp. Rævemor bliver hjulpet, får håbet tilbage og bliver rask - men så godt går det trods håbet ikke altid. Bogen er god til oplæsning og samtale i indskolingen i forbindelse med emnet, og der er også elever i 3.-4. klasse, der vil holde af at læse den rørende historie om rævefamilien, selvom bogens forside og illustrationerne er lidt ydmyge.