Bøger / faglitteratur

Gotisk - lær at læse og skrive gotisk


Beskrivelse


En blanding af øvelser i at skrive gotisk håndskrift og gotiske tekster, som gør det nemmere at knække koden og blive bedre til at tyde gotisk.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 10. jan. 2014

Primært til slægtsforskere, historikere og andre, der har brug for at læse tekster skrevet med gotisk skrift.

Filosofien i bogen er, at vejen til at lære at læse gotisk er at lære at skrive det. Der henvises derfor til et frit tilgængeligt skrivepapir, der kan downloades frit fra hjemmesiden www.gotisk.dk. Her er der hjælpelinjer, så skrivningen lettes, og bogen gennemgår de enkelte bogstavers karakteristika. Udover skrivekurset indeholder bogen en lang række gotiske tekster til brug i træningen med at "oversætte". Til brug i træningen henvises der til det gratis program Transcript. "Oversættelsen" af teksterne findes på den tilhørende hjemmeside www.gotisk.dk. De fleste ting her er frit tilgængeligt, men skal man finde en egentlig lektionsplan til potentielle undervisere, skal man logge ind via det pass-word, der står bagerst i bogen. Hvordan dette brugernavn vil fungere i biblioteksbrug, når flere anvender det, vides i sagens natur ikke. Bogen er en generel og let tilgængelig introduktion til emnet, og der afsluttes med henvisninger til såvel trykte kilder som websteder.

Bogen er en kærkommen afløser og supplement til Georg Simons: Gotisk skrift : læsning af slægtshistoriske kilder, 2. udg. fra 1992, som nok er meget slidt på bibliotekerne efterhånden. I Kroman:Skriftens historie fra reformationen til nutiden, 5. opl., 1994 findes også en del om gotisk skrift.

En indføring i at skrive og læse gotisk skrift.Informationer og udgaver