Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Grimasser med Alfons


Beskrivelse


Billedbog. Alfons Åberg har mange ansigter. Somme tider er han glad, somme tider er han ked af det, men man kan altid se på ham, hvilket humør han er i.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

2 små kvadratiske billedbøger for de allermindste Alfons-læsere. Begge bøger er uden egentlig handling, men er en gennemgang af Alfons' forskellige sindstilstande og de skiftendeansigtsudtryk, der følger det skiftende humør. Vi ser en glad Alfons, en trist, en opmærksomt lyttende, en vred, en hemmelighedsfuld, en lusket, en genert, en nysgerrig, en Alfons, der keder sigo.m.a. Der er trods de forskellige titler ingen væsentlig forskel på de 2 bøger. Det er en kunst af Gunilla Bergström med de få enkle streger at få så skiftende stemninger hos Alfons vist såsigende og udtryksfuldt. Billederne er uden baggrundstegning, men udover Alfons' skiftende mimik fra side til side, er hans humør understreget af baggrundsfarven. En kold blå farve med et par storedråber i hjørnet formidler fint Alfon's følelse af nedtrykthed, hvorimod en stærk grøn på den næste side får læseren i godt humør sammen med Alfons. Den orange/røde baggrund bag Alfons' vredeansigt er marmoreret og viser et sind ioprør, hvorimod den grinende og glade Alfons er afbildet på en baggrund af sæbebobler, så det bobler af fryd i vores mave. 2 veloplagte samtalebøger omfølelser for de 2-4-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

To Alfons Åberg-bøger i pegebogsformat. Handlingsløse og med Alfons som eneste medvirkende. Det er kamuflerede lærebøger for de yngste årgange, hvor Alfons demonstrerer en lang rækkeforskellige sindstemninger og ansigtsudtryk. Det giver sjældent det bedste resultat, når der skal luskes pædagogisk stof ind i skønlitteratur for børn. Mange voksne begejstres og mange børnskuffes. De velkendte Alfonsbøger rummer megen pædagogik, men altid på børnenes og selve historiens præmisser. Her skal vi altså gennem et pensum, som kunne kaldes det mimiske udtryk. Vi ser Alfonssom glad, vred, hemmelighedsfuld, sur, overrasket osv. Han keder sig, drømmer og bliver genert, og bøgerne slutter med at han henholdsvis bliver glad igen og søvnig. Bergströms herlige streg ogunderfundige tekst bøder naturligvis ikke så lidt på det skematiske præg. En storartet opvisning i de få stregers kunst, og for mange elever i 2. 3.4. klasse vil bøgerne være fin inspiration tilderes egne tegninger. Der er såledesgod grund til at have disse bøger i skolebiblioteket, men tro ikke, at de gør det ud for en Alfons Åberghistorie.