Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Grønlands heldige kartofler


Beskrivelse


Dokumentarfilm om hvordan klimaforandringerne og andre forhold igen har gjort det muligt at dyrke kartofler i det sydlige Grønland - og vel at mærke uden at knoldene bliver angrebet af skadedyr.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. dec. 2014

af

af

Ellen Skall Sørensen

d. 15. dec. 2014

Jorden rammes i disse år af klimaforandringer i form af oversvømmelser, kulde på tidspunkter hvor den ikke forventes, tørke og temperaturstigninger. Vi hører mest om det negative, men måske kan forandringerne medvirke til, at Grønland vil blive mere selvforsynende med landbrugsvarer. Målgruppen er studerende fra gymnasieniveau.

Grønland har ikke altid set ud som det gør nu. Fra ca. 980 og små 300 år frem var klimaet meget varmere, og de indvandrede nordboere var landmænd. Temperaturen faldt ret pludseligt, og der var "den lille istid" frem til ca. 1850, hvor det igen blev varmere. I filmen bevises, at det i de senere år igen er blevet muligt at dyrke kartofler i det sydlige Grønland - og vel at mærke igennem mange år i træk på den samme mark uden at knoldene bliver angrebet af skadedyr. Forskere fra LIFE (ved Det biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet) har et projekt i gang gående ud på finde forklaringen på, hvad der hæmmer skadedyrene. Og vil der komme skadedyr, hvis temperaturen fortsætter med at stige?.

Undervisningsrettet film om Grønlands klima og om, hvad klimaændringer kan betyde for Grønlands landbrug. Filmen er letforståelig og giver seeren svaret på, hvorfor de grønlandske kartofler er specielt heldige.

Landskabet der prutter (dvd-video) handler også om naturvidenskabelig klimaforskning på Grønland.



Informationer og udgaver