Bøger / faglitteratur

Gud er stor! : om islam og kristendom


Beskrivelse


En teologisk beskrivelse af forholdet mellem islam og kristendom.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gudrun Lau Bjerno

d. 18. dec. 2018

Domprovst Niels Henrik Arendt har skrevet en alment tilgængelig og meget forstandsklar teologisk bog om islam og kristendom ud fra nogle af de spørgsmål, som vi stiller os selv i en verden,hvor islam og kristendom igen er kommet på kollisionskurs, især pga. den øgede population af muslimer i den vestlige verden. I seks afsnit, hvoraf det første og sidste afsnit tager udgangspunkt ikulturmødet, og de øvrige diskuterer de teologiske kardinalpunkter, føres læseren frem til en øget forståelse af og kendskab til islam og muslimsk selvforståelse. Oven i købet giver modstillingenmellem de to religioner en klar og præcis gennemgang af kristne hovedsynspunkter. Derfor: ønsker man at vide ordentlig besked, og tør man slippe de letkøbte fordomme, er bogen et kærkommentudgangspunkt. Bagest en litteraturliste der er opdelt i hovedgrupper, bl.a. grundlæggende indføringer i islam, som ikke er denne bogs ærinde. Sammenligningsmæssigt ligger: Samtalen er nødvendig -mellem kristendom og islam,1992, nærmest, hvor Skovsgaard: De fremmede har I altid hos Jer!: om kulturmødets udfordringer, 1994, og Islam i forskellig klædedragt: hvordan bygger vi en bro, 1994,går mindre teologisk og mere pædagogisk til værks. Niels Henrik Arendt har tidligere udgivet bøger om teologiske emner.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Hans Michelsen

2007

Denne meget anvendelige bog om ligheder og forskelle mellem kristendom og islam er skrevet i et ligefremt og letlæst sprog. Bogen henvender sig til læsere, der på en overskuelig måde vil trænge dybere ind i nogle centrale problemstillinger. Bogen er skrevet på et kristent grundlag, og den bliver dermed også en beskrivelse af kristendommen.

Ved at beskrive centrale og væsentlige problemstillinger sammenligner Arendt hele tiden kristendommen og islam. Herved opfordres læseren til at overveje og evt. gennemtænke disse problemstillinger, som fx kan være ghettodannelse, kulturmødet mellem de to religioner og forholdet til staten og magten. Naturligt indgår der også mere teologiske refleksioner. Bogen afsluttes med en god, kommenteret litteraturliste (også websteder). Arendt har gennem mange års beskæftigelse med islam erhvervet sig en stor indsigt i emnet; han er nu biskop i Haderslev.

I forhold til tidligere udgaver (1.udgave udkom 1994) er der foretaget enkelte korrektioner, aktuelle problemstillinger fx karikatur-krisen i 2006 er inddraget, men bogens grundlæggende indhold og opbygning er den samme.

Den meget anvendelige bog om ligheder og forskelle mellem kristendom og islam er skrevet i et letlæst sprog. Bogen betoner, at islam er en synlig lovreligion, mens forholdet til statsmagten ikke betyder så meget i kristendommen. Der er ikke tale om en indføring i islam, som læseren vil kunne finde i den gode litteraturliste, men et forsøg på at skabe et overblik over nogle centrale problemstillinger. Og det lykkes godt. Objektivitet kan ikke opnås, men bogen gør en stor indsats for at beskrive samspillet mellem islam og kristendom på en saglig og fornuftig vis. Bogen er en teologisk refleksion.


Weekendavisen

d. 10. feb. 1995

af

af

Johannes Værge

d. 10. feb. 1995


Berlingske tidende

d. 6. jan. 1995

af

af

Jan Lindhardt

d. 6. jan. 1995


Politiken

d. 10. okt. 1994

af

af

Mikael Rothstein

d. 10. okt. 1994


Weekendavisen

d. 30. mar. 2001

af

af

J. Værge

d. 30. mar. 2001


Kristeligt dagblad

d. 1. nov. 1994

af

af

Mikael Holt

d. 1. nov. 1994


Præsteforeningens blad

Årg. 85, nr. 5 (1995)

af

af

Erik Hesselager

Årg. 85, nr. 5 (1995)


Jyllands-posten

d. 27. dec. 1994

af

af

Grethe Rostbøll

d. 27. dec. 1994


Mission

Årg. 106, h. 1 (1995)

af

af

Lissi Rasmussen

Årg. 106, h. 1 (1995)