Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Halløj i Betlehem


Beskrivelse


Billedbog. En humoristisk genfortælling af juleevangeliet set udfra fårene og hyrdernes synsvinkel. På myldrebilleder kan man følge lille Ulius, de andre får og deres trængsler og oplevelser julenat i Betlehem.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2001

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 8. okt. 2001

Billedbogen er et forsøg på at peppe juleevangeliet op med lidt skæg og ballade, og er dermed en noget anderledes version end vi ellers kender. Fortællingen om Jesus fødsel tager her udgangspunkt i fårenes og hyrdernes synsvinkel. Især et lille får Ulius er toneangivende i historien hvor hyrderne tager dyrene med til Betlehem til folketællingen. Her skaber de kaos og bliver smidt ud med fynd og klem. Om natten fortæller englen dem om Mesias, det nyfødte barn i krybben. De vækker hele byen og pådrager sig igen folkenes vrede inden de finder barnet i en stald udenfor byen. Humoren i historien er kraftigt eksponeret dels i teksten, men især i de farverige myldrebilleder, hvor komikken er i højsædet. Her er masser af detaljer, spøjse typer og begivenheder at gå på opdagelse efter i billederne der er malet i kraftige, ofte grelle farver og befolket med karikerede typer. På enkelte billeder er farveorgiet og detaljerigdommen så voldsom at det kan være svært at overskue indholdet. Ideen er sjov nok, men bliver en smule anstrengt i længden og selve begivenheden fortones noget i alle de ydre falbelader. Afsluttes af Juleevangeliet samt sangen Et barn er født i Betlehem. Hudák har tidl. lavet: Hyrden med de 100 får (98). Kan formidles fra ca. 4 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2001

af

af

Jesper Holtoug (skole)

d. 8. okt. 2001

Halløj i Betlehem er en moderniseret version af juleevangeliet fortalt for børn i aldersgruppen 4-7 år. Selvom denne aldersgruppe må anses for at være hovedmodtager, er der næppe nogen tvivl om, at både yngre og ældre medkiggere vil lade sig rive med af de meget glade og detaljerede billeder, der gang på gang har tendens til at lokke bogens medlyttere væk fra teksten og det egentlige budskab. Billederne er nemlig så handlekraftige og effektfulde, at de gradvis overtager fortællingen. Helt direkte gøres dette ved den indbyggede "Holger-effekt", hvor man på hvert opslag skal lede grundigt efter fåret Ulius med de sorte ører i de noget kaotiske myldrebilleder, men det gøres samtidig mere indirekte ved, at lade de mange sidefigurer overdramatisere hændelser, som egentlig er af mindre betydning for fortællingen. Nok er illustrationerne sjove og medrivende, og nok er sproget let og moderne, men bogen vil for meget på én gang, og det går ud over harmonien, overblikket og den egentlige fortælling. Det er ikke sikkert, at billedbøger med en ordentlig historie på denne måde behøver, at tage konkurrencen op med de hurtige og ofte overfladiske medier. Af samme forfatter kendes desuden Hyrden og de 100 får.