Bøger / skønlitteratur / digte

Hav & himmel : efterfulgt af Eremittens guide til hjemmeøkonomi


Beskrivelse


Udvalg af digte fra 1960'erne og frem af amerikanske Robert Lax (1915-2000), som introducerede et helt nyt formsprog med søjleskrift.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. feb. 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 21. feb. 2017

Guddommelig søjleskrift. Er man på udkig efter store poetiske oplevelser, må man ikke gå glip af disse digte af Robert Lax (1915-2000) og hans poetiske formsprog, søjlen.

Robert Lax nåede at skrive et væld af forskellige tekster i sin levetid; humoristiske skrifter, prosabøger, dagbogsnotater, digte forbeholdt farveord, men også lyd- og billedværker. Denne udgivelse rummer et udvalg af Lax' særlige søjledigte, heriblandt hans mest berømte digt, Hav & himmel, fra 1965. Lax' digte ligner konkretpoesien i formel henseende, dog med den afgørende forskel, at Lax ikke er interesseret i blot at fremvise sprogets grundlæggende meningsløshed. Han tager derimod skridtet videre og søger efter noget større, måske ligefrem guddommeligt i det nære og enkle, i gentagelserne og de ophuggede søjler af ord: "duen / duen / duen / duen // viser sig / & flænger / himlen // duen". Oversat fra engelsk til dansk af Alexander Carnera. Lydklip her: https://soundcloud.com/user-12431222/robert-lax-sea-sky-black-white.

Så meget man kan med ord! En perle af en digtsamling. Det anbefales at læse digtene højt, da digtenes trancefremkaldende rytme herved blotlægges.

Som det demonstreres i forordet, er der et formelt slægtskab med konkretpoeterne (fx Vagn Steen eller Kamilla Jørgensen). Er også interessant at se på religiøse meditationstekster af mystikere fx Hildegaard af Bingen, Jakob Böhme m.fl.