Havet kan bruges ret bredt, men den henvender sig hverken til den helt forudsætningsløse læser eller til den der gerne vil gå i dybden med et specifikt emne. Der er mange flotte farvefotos af spektakulære scenarier og især fisk, og hvis man ikke bliver træt af at håndtere den store, tunge bog, er der underholdning og interessante oplysninger til mange timer.
Bogen er skrevet af en lang række eksperter, og der har været danske zoologer, oceanografer og biologer som oversættere og konsulenter på den danske udgave. Læserne får et overblik over havenes kemi, geologi, klima, forskellige miljøer samt livet i havet og endelig et atlas over de enkelte have. Der er en del eksempler fra hele verden på specielle miljøer og forskellige plante- og dyrearter. Nogle af opslagene kan ved første blik virke lidt uoverskuelige, men når man dykker ned i stoffet, giver de fin mening. Udover de mange farvefotos er der tydelige grafiske fremstillinger der uddyber teksten. Bagest er der en udmærket ordliste samt et stikordsregister og et atlasindeks der gør det muligt at finde frem til oplysninger om et helt konkret emne som fx tsunamien i 2004 eller Middelgrundens vindmøllepark.
I samme serie er tidligere udkommet bøger om jorden, universet, mennesket og dyrelivet som Havet ligner med hensyn til opbygning og layout. Dybtgående informationer om vore hjemlige have fås bedre i Havet, 2006 i serien Naturen i Danmark der dog ikke appellerer til så bred en målgruppe som denne.
En flot bladrebog der fortæller lidt om vældig meget.