Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Helten og klovnen


Beskrivelse


Tvillingerne Malte og Myre vil hjælpe Tom med at opspore sin mors brødre, der alle var cirkusartister. Men det bliver en jagt der bringer misundelse, familietragedier og en gammel glemt bog frem i lyset. Og det udløser både gådefulde og farlige oplevelser.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2003

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 5. mar. 2003

En ganske spændende, men temmelig krævende debutroman. Tvillingerne Malte og Myre bliver sammen med deres nye ven, den lidt sære Tom, rodet ind i mystiske og farlige hændelser. Tom er af gammel cirkusslægt og søger sine morbrødre for derved at få klarlagt sin families historie. Samtidig leder han efter en bog hans oldefar skulle have skrevet om det fremtidige cirkus. Bogen skulle efter sigende indeholde beskrivelsen af nogle helt unikke cirkusnumre som vil kunne revolutionere cirkus. Børnene møder mange sære og mystiske personer i deres søgen og oplever flere dramatiske episoder før det afsluttende klimaks. Parallelt med denne historie er de tre børn også en del af det ganske almindelige liv i bl.a. skolen med drillerier, kæresterier, fester m.m. Sproget er til tider temmelig krævende, og det kan være svært at holde styr på persongalleriet. Det meget tætte tekstbillede letter ikke læsningen. Bogen kan læses fra 6. klasse og vil især appellere til de mere erfarne læsere af børnekrimier.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2003

af

af

Bo Knudsen

d. 5. mar. 2003

Her er en debutant, der viser gode takter. Lidt "Pérez-Reverte-agtig", blot for børn fra ca. 12 år. Sammenligningen går på, at der er en handling, man ikke lige gennemskuer, en spænding, der holder bogen igennem, og et miljø der er lidt anderledes end hvad vi er vant til. Hverdagen ændres for de to 13-årige tvillinger drengen Malte og pigen Myre, da de bliver venner med Tom. Tom er ny i byen og anderledes med sine rødder i cirkusmiljøet. Han forsøger at opspore sin mors brødre. Men hans jagt på fortiden bringer også misundelse, familietragedier og en glemt bog frem i lyset. Så historien kombinerer krimien, hvor børnene selv skal opklare mysteriet, og den mere tænksomme historie om en dreng, der søger sine rødder og er forpligtet af sin families fortid. Ja, og så er der jo også hverdagen med skole og kammerater osv. Det er lidt af en balancegang at få alt dette til at hænge sammen til én historie. Men jeg synes det fungerer. Så den læser, der kan lide bøger med mange ord på tætskrevne sider og som accepterer cirkusmiljøet og familieforviklingerne, får her en god historie. Den lidt gådefulde forside stemmer overens med bogens indhold.


Berlingske tidende

d. 31. maj 2003

af

af

Birgitte Grundtvig

d. 31. maj 2003Informationer og udgaver