Bogen fordrer grundlæggende interesse for emnet og er uden andre krav til sin læser. Den kan også bruges i gymn. o.l. Forsideillustrationen er fra Saxos "Gesta Danorum", først trykt i 1514. Den signalerer fint såvel emnet "historie" som det store spand af tid, bogen dækker.
Jespersen, professor i historie, har disponeret emnet i otte afsnit, sprogligt fremkommelige og ikke unødigt tynget af fagterminologi, om dansk inden- og udenrigspolitik, økonomi, kulturel og materiel historie m.m. Danmarkshistorien ses i lyset af en tese, fremsat af en britisk historiker, om Danmark som værende et stammesamfund. En status som historiens gang med fx tab af land til Sverige, Tyskland m.fl. har været med til at konsolidere? I en globaliseret nutid rejser det imidlertid nye krav og udfordringer? En udgivelse der ellers med fokus og afsæt i en fortid rækker ind i en aktuel nutid og dermed gør historien nærværende.
Den nyere litteratur er omfangsrig til det voluminøse. Jespersen har tidligere skrevet om perioden eller afsnit deraf i andre mere "fagligt tunge" udgivelser. Endvidere er fx udkommet Michael Böss' Forsvar for nationen, 2006, om nationer der som fællesskaber hele tiden forandrer sig.
Med sin lidt anderledes vinkling tegner der sig tilsvarende en lidt anderledes danmarkshistorie, trods vanligt kendt ramme og indhold, om en stamme(?) der trods skiftende tiders ugunst alligevel altid har formået at manøvrere og placere sig dygtigt i en ellers omskiftelig verden.