Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Historien om Estland, Letland og Litauen : tre lande ved Østersøen


Beskrivelse


Bl.a. om de tre landes geografi, deres forhold til Sovjetunionen og Danmark, deres historie samt om de nye nationale bevægelser.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen

d. 18. dec. 2018

I bogens forord bringes et citat fra Marius Dahlsgaards bog fra 1932: Letland, som i korthed siger, at letterne har brug for, at vi ved noget om dem. Bortset fra bemærkningens bedagedesprogform er den jo særdeles aktuel. Og noget at vide får vi da, eftersom dette er den anden børne/ungdomsbog om de baltiske lande i dette år. Forfatteren til denne er kendt både som politiker ogjournalist. Efter et kort faktaafsnit (der både kunne være mere udtømmende og mere systematisk) om hvert land følger deres historie i perioderne: Oldtiden til 1920, 1920-40, 1940-45 og 1945-90.Inden for disse hovedafsnit behandles landene stort set enkeltvis. Illustrationerne er gamle og nye fotos og kort, totalindtrykket er lidt rodet. Skal man sammenligne med Vibeke Sperlings bog omsamme emne, virker nærværende titel stærkere i det historiske, hvorimod V.S. i de aktuelle afsnit giver skildringen mere liv med konkrete, selvoplevede tildragelser, ligesom illustrationssiden ihendes bog er mere homogen.Teksten er sat i 2 spalter, sproget er godt dansk, uden at være specielt let (men de baltiske landes omskiftelige historie er heller ikke det mest oplagte emne til enletlæsningsbog!). Bogen er selvfølgelig mest rettet mod undervisning, men kan bruges til børnebibliotekets ældste lånere og som en introduktion også for voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

I korte, indledende afsnit gives der et geografisk rids af Estland, Letland og Litauen. Herefter gennemgås USSRs forhold til de tre republikker såvel som til de øvrige tolv. De tre landeshistorie gennemgås enkeltvis og ret udførligt, bogens sidetal taget i betragtning. Den nyere historie er delt op i perioderne 1920-40, 2. verdenskrig og perioden som medlem af Sovjetunionen.Sluttelig berøres de nye nationale folkebevægelser. Bogen kan anvendes fra 7. klasse, hvor den vil være egnet til både selvlæsning og klassegennemgang. En del s/h fotos er med til at give et lilleindtryk af, hvordan det ser ud i Baltikum. Selv om Vibeke Sperling fornylig også har behandlet områderne i en bog, overflødiggør de to bøger på ingen måde hinanden. P.S.M.s fremstilling erhovedsageligt historisk med en kronologisk gennemgang af stoffet, hvor V.P. er mere orienteret mod en påvirkning de tre lande er ude for, set i forholdet til Østeuropa. Det er generelt en god bog,lidt tør i sine fremstilling, der ermed til at udfylde et vidensmæssigt, historisk-geografisk tomrum. En udførlig indholdsfortegnelse gør det let for eleverne at anvende bogen. Omslaget viser, ifarver, et borgtårn i Tallinn.


Folkeskolen

Årg. 108, nr. 18 (1991)

af

af

Jørgen Riskær Jørgensen

Årg. 108, nr. 18 (1991)


Jyllands-posten

d. 13. nov. 1990

af

af

Bent Jensen

d. 13. nov. 1990


Historie & samtid

Årg. 29, nr. 4 (1990)

af

af

Jens aage Poulsen

Årg. 29, nr. 4 (1990)


Jyllands-posten

d. 11. sep. 1990

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 11. sep. 1990