Bøger / faglitteratur til børn

Hjernens mysterier


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. apr. 2009

af

af

Ingrid Martlev

d. 14. apr. 2009

Bøgerne i Illustreret videnskabs Bibliotek henvender sig primært til voksne, der ønsker generel viden om mange emner.

Bogen om hjernen er den femte i serien. Man kan som lægmand glæde sig over, at det er muligt at forklare så meget om et kompliceret emne så let forståeligt. Professionelle må nok rynke på næsen over dette populærvidenskabelige værk. Men lektøren her blev både klogere og underholdt ved gennemlæsningen. Bogen er delt op i følgende hovedafsnit: "Hjernes opbygning", "Sanser", "Hjernens udvikling", "Intelligens", "Mentale funktioner", "Et kig ind i hjernen", "Den defekte hjerne" og "Menneskeskabt hjerne". Bogen er et opslagsværk, hvor hvert opslag er et afsluttet emne inden for et af hovedafsnittene. De utallige illustrationer som veksler mellem fotos, tegninger, mikroskopier og grafer medvirker til at højne forståelsen og gøre de enkelte opslag spændende og nysgerrigskabende. Teksten er sat med meget små typer og er meget gnidret. Den kræver en moden læser med en vis baggrundsviden inden for det naturvidenskabelige område.

Der er skrevet andre bøger om hjernen, som er letforståelige. Men ingen, der kommer omkring så mange områder som denne. Den illustrerede videnskabslitteratur er sin egen genre.

En bog, man enten hader eller elsker. En bog for voksne, men nogle unge kan godt følge med. Det er en bog, der ikke nødvendigvis skal anskaffes til børne- eller skolebiblioteket.