Bøger / faglitteratur

Hold vejret : en bog om fridykning


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. sep. 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 8. sep. 2014

Målgruppen er dem, som interesserer sig for dykning. Inspiration til nybegynderen, og en nyttig håndbog for den mere erfarne dykker.

Håndbog og grundbog om fridykning til inspiration og til nyttige opslag. Entusiasmen ligefrem stråler op fra denne første egentlige håndbog om fridykning på dansk. Forfatteren er selv erfaren fridykker, undervandsjæger og underviser i fridykning. Hans personlige rekord er at holde vejret i utrolige 7 minutter og dykke ned til 80 meters dybde. Bogen er i et flot layout og umiddelbart pædagogisk velfungerende. Om bogens brug skriver forfatteren bl.a.: "Der er ingen grund til at begå de samme fejltagelser, som andre allerede har begået. I stedet kan du bruge bogen og de konkrete øvelser til at skyde genvej til den træning og de tricks, der virker..." Efter en introduktion til fridykningens historie følger al den vigtige fakta og viden, man har brug for som fridykker. Det kræver naturligvis en forståelse af kroppens funktioner, lungevolume, vejrtrækning, dykkerrefleks og aerob og anaerob forbrænding. Viden om tryk og fx syn. De forskellige discipliner gennemgås, træning, skader og komplikationer. Der er en lang række interviews med kendte fridykkere og ikke mindst et fyldigt afsnit med øvelser.

Der findes ældre titler fx fra 1984 Fridykning af Tomas Jangvik, men der mangler en opdateret håndbog som denne på hylden.

Bogen har et mindre antal lånere på mange biblioteker.