Bøger / skønlitteratur til børn / fantasy

Hvad Dysterskoven gemte


Beskrivelse


Fantasy. Den 13-årige dreng Kvisth er opvokset blandt skovtroldene. En dag får han at vide, at han er et hittebarn og tilhører en anden slægt. På vej til sin fætter, forlader Kvisth den sikre skovsti og går ind i skoven. Herefter involveres han i det ene farefulde eventyr efter det andet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2000

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2000

Denne udmærkede fantasy-bog er det første bekendtskab, vi gør med den engelske forfatter Paul Stewart. Det er en spændende og actionfyldt eventyrfortælling, der handler om den 13-årige dreng Kvist, der er opfostret af skovtroldene, men som på et tidspunkt får at vide, at han er af en anden æt. Da han er på vej til sin fætter, forlader han trods alle formaninger den nogenlunde sikre sti, og derefter gennemgår han det ene farefulde forløb efter det andet. Bogen er velskrevet og veldisponeret, og de mange drabelige og farefulde hændelser er skildret med intensitet og frodig fantasi. De mange væsener er originale og fantasifulde. Det er lykkedes Paul Stewart at skabe en spændende og fabulerende eventyrmytologi. Læseren keder sig ikke et øjeblik, da Kvist ustandseligt render ind i nye hårrejsende eventyr. Bogen er krydret med flotte detaljerede tegninger af Chris Riddell, og tekst og tegninger supplerer fint hinanden. En fantasy/eventyrbog for de 10-13-årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2000

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 18. dec. 2000

Forfatteren og illustratoren til Et lille stykke vinter (98/44) har lavet en fin fantasyroman til oplæsning fra 4. klasse og selvlæsning fra 5. klasse. Det er "Den grimme ælling-historien" iklædt en fantasyverden, hvor drengen Kvisth er blevet anbragt hos en troldefamilie og derved er outsideren. Han bliver sendt hjemmefra med formaningen om at følge stierne, men Kvisth vælger konsekvent ikke at følge dem. Derved udsættes han for mange prøvelser og megen modgang. Han overlever venskab og savn, hjælpsomhed og svig på sin lange rejse, inden han ved et tilfælde bliver genforenet med sin far. Der findes mange mystiske væsener, der hver for sig repræsenterer forskellige værdier, men alligevel skabes der et sammenhængende univers og et fin beskrivelse af en dreng, der søger at finde sine rødder. Handlingen leder til tider tankerne hen på Hobbitten og Shamran. De mange illustrationer er flotte og spændende s/h stregtegninger af mærkelige skabninger, som fremmer forståelsen, men også fjerner muligheden for selv at danne billeder. Bortset fra opdigtede retter som fx ølsepølsesuppe er sproget fængslende og letflydende. Teksten har en åben læsevenlig sats.


BUM

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)

af

af

Hans Henrik Møller

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)