Bøger / faglitteratur til børn / vejledninger

Hvem er jeg? : slægtsforskning for børn


Beskrivelse


Med en samtale mellem en pige og hendes bedsteforældre som udgangspunkt fortælles om forskning i slægten. Bl.a. om anetavlen, anesedler, stamtræ, slægtsnavne, venindebøger, slægtsbøger, poesibøger, mindesamling, breve, familiebibler og de ældste kilder.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 1998

af

af

Else Lerche

d. 5. nov. 1998

Som farveforsiden og undertitlen viser, er det en bog om slægtsforskning for børn. Dens layout er mere indbydende end Karna Hansens: Tilbage til rødderne, 1995 og den henvender sig til en yngre aldersgruppe fra o. 10 år. Den går mindre i dybden, uden at det går ud over sagligheden. Fagbogen er oversat fra svensk, og de originale farveillustrationer er bevaret. Derfor er det nødvendigt at forklare nogle svenske forhold, men det følges altid op af fyldige oplysninger om danske forhold og regler. Teksten er sat i to spalter og skrevet i et lettilgængeligt sprog, der nogle steder henvender sig direkte til læseren. Forfatteren kommer med ideer, som barnet umiddelbart kan gå i gang med, mens det må have voksenhjælp til fx at gå på arkiverne. Bogen har forklarende ordliste, adresser på arkiver m.m., litteraturhenv. og indholdsfortegnelse, der kan bruges som register. Pigen Jorinda begynder sammen med mormor og morfar at forske i sin slægt. De laver anetavler, anesedler og stamtræer. De kommer bl.a. ind på slægtsnavne, fotos, venindebøger, souvenirs, breve, familiebibler og forslag til at lave slægtskort. På omslagets inderside er en tom anetavle til kopibrug. Og den vil uden tvivl blive brugt, for bogen giver lyst til at gå i gang selv.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 1998

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 5. nov. 1998

Mange arbejder i skolen med at skrive deres egen historie. Denne fine fagbog fortæller om den 9-årige Jorinda, der hos morfar og mormor ser et gammelt bord, der har været i familiens eje gennem generationer. Bordet bliver anledningen, og Jorinda får med bedsteforældrenes hjælp efterhånden stykket familiehistorien og sin egen identitet sammen. Slægtsforskningens principper gives videre i letforståelig form, og der er gode ideer til, hvordan man kan arbejde med sin egen historie ved at bruge forskellige kilder. 2 modeller til anetavle er lige til at kopiere. Bogen indeholder en ordliste og en praktisk adresseoversigt. Endvidere er der en litteraturliste med henvisninger til voksenbøger om emnet. Litteraturlistens bøger er for svære for børn at gå i gang med, men titlerne vil være oplagte at bruge af forældre og bedsteforældre, der bliver involverede i projektet. Der er tale om en oversættelse fra svensk, og det kan måske forstyrre, at stednavnene er svenske. Læseren får et indbydende layout, hvor douche akvareller veksler med amatørbilleder af Jorindas familie. Bogen kan anvendes fra 4. kl. og hele vejen op gennem skoleforløbet.