Bøger / faglitteratur

Hvordan går du? : fodnoter om gangens kultur og biologi


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2013

af

af

Jette Landberg

d. 23. apr. 2013

Henvender sig til den kulturelt interesserede læser, der her får en anderledes vinkel på en række malerier, tegninger og citerede tekster kombineret med gangens anatomi og fysiologi.

Her kommer vi rundt om alt om gang, gangens særpræg, gangarter, gang i litteratur, i billedkunst,i musikken, forskellige former for gang, gangens biologi osv. Forordet hedder således også indgang og efterordet udgang. Her er tale om en helt særlig blanding af anatomi, fysiologi, neurologi kombineret med litterære citater, citater fra kendte personer med et forhold til gang, som fx antropolog Kirsten Hastrup og læge Bente Klarlund. Bogen er gennemillustreret med billedkunst, der illustrerer gang på forskellig vis lige fra Hergés Tintin til Skagens-malerne. Her er meget kulturhistorie set fra gangens specielle vinkel. Idéen til bogen opstod i forbindelse med udstillingen "Et skridt i den rigtige retning" på Gl. Holtegaard i 2006. Forfatteren, der er tidligere overlæge, er selv begejstret fodgænger og har arbejdet med emnet som klinisk neurolog. Den flotte udgivelse er støttet af en lang række fonde.

Jeg kom til at tænke på Tomas Espedals roman Gå eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv, der også har en helt speciel tilgang til emnet at gå, han citeres da også i bogen. I øvrigt minder formen mig om Nørregård-Nielsens Limfjorden : stemmer og steder, som også er en blanding af litteratur, malerier, fotos, citater osv.

En meget flot, indholdsrig, underholdende og speciel udgivelse.


Ugeskrift for læger

Årg. 175, nr. 35 (2013)

af

af

Anne Frank Lindhardt

Årg. 175, nr. 35 (2013)