Bøger / faglitteratur

Hvordan Polen blev Polen : myter og antimyter : den polske selvopfattelse konfronteret med en dansk (og også lidt polsk) observatør


Beskrivelse


Gennemgang af Polens historie fra mellemkrigstiden og frem til 2019. Forfatteren, der har været bosat i Polen i en længere periode, søger bl.a. at levere en forklaring på, hvordan landet har ændret sig fra at være mønstermedlem af EU til at være problembarnet, som træder demokratiet under fode.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. apr. 2020

af

af

Jens Rasmussen

d. 3. apr. 2020

Introduktion til det politiske landskab i Polen og om hvordan landet blev EU's problembarn. Til interesserede i europæiske forhold.

Bogen beskriver Polens historie frem til i dag, med stærkt fokus på de sidste 10 år politiske udvikling. Det nationalkonservative parti PiS' vej til magten startede efter flystyrtet i Smolensk, hvor præsidenten og topfolk blev dræbt. Støttet af den katolske kirke har Polen de senere år bevæget sig i en langt mere konservativ retning end den, der er gængs i Vesteuropa. Flygtningekrisen i 2015 bragte Polen på kant med EU, da de undlod at tage muslimske flygtninge. Historiske begivenheder har skabt en række myter om fx rundbordsforhandlingerne i 1989 og flystyrtet i Smolensk. Disse myter, som har været med til at skabe den polske selvopfattelse, bliver optrævlet så læseren både får myten og hvad der egentligt skete.

Polen er trods sin nærhed et ret fremmed land for de fleste danskere, men bogen giver et intimt blik ind i landets folkesjæl, som man normalt kun får ved personligt møde med indbyggerne. Der udkommer ikke mange bøger om polske forhold, og denne, på en gang personlige og engagerede, introduktion til landet, vil være nyttig for alle, som har brug for at sætte sig ind i aktuelle polske forhold. Forfatteren er ikke neutral, men kritisk over for Lov og Retfærdighed (PiS). Her er han dog er på linje med de fleste danske journalister, som rapporterer fra Polen.

Kan afløse Polske paradokser fra 2008.


Kristeligt dagblad

d. 9. maj 2020

af

af

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 9. maj 2020