Bøger / faglitteratur / essays

Hyldest til lediggang


Beskrivelse


Den britiske filosofs essays om lediggangen som samfundsnyttig model i 1932 på en tid, hvor der var økonomisk krise og samfundsmæssig uro. At vejen til lykke og velstand går via en organiseret reduktion af arbejdsmængden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. juni 2016

af

af

Kent Skov

d. 8. juni 2016

Filosofisk essay om omfordeling af arbejdet og kortere arbejdstid som nøgle til en bedre og mere fredfyldt og afbalanceret verden. For interesserede læsere til alternative samfundsmodeller og ideologier.

En af de vigtigste britiske filosoffer og forfattere Bertrand Russell (1872-1970) skrev dette essay om hyldest til lediggangen som samfundsnyttig model i 1932 på en tid, hvor der var økonomisk krise og samfundsmæssig uro. BR argumenterer for, hvorfor troen på dydigheden, som BR kalder det, ved at arbejde for meget gør så stor skade i det moderne samfund. BR ansætter fire timers arbejdsdag som den ideelle, hvis mennesket skal få mulighed for at være helt og have tid til et tilegne sig viden og leve det gode liv. Et efterskrift af Mikkel Torup sætter teksten i perspektiv.

Det tankevækkende essay virker aktuelt i en nutid med både stress og global konkurrence på løn og arbejdsvilkår. BRs på en gang politiske, satiriske og polemiske tekst er relevant som i 1932, hvor det udkom første gang. Tankerne om en omfordeling af arbejdet som fredsskabende projekt er ideologisk central, men virker noget utopisk med nutidens massive globale økonomiske konkurrence og religiøse konflikter, som ikke var erkendte på det tidspunkt. Valget af Storm Ps kendte maleri "Tilbage til naturen" som omslag er lige i øjet.

BR er samtidig og beslægtet med økonomen Keynes og forfatteren George Orwell og deres ideologiske tekster og tilgang til samfundet.


Berlingske tidende

d. 24. juni 2016

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 24. juni 2016


Weekendavisen

d. 17. juni 2016

af

af

Heidi Laura

d. 17. juni 2016