Bøger / faglitteratur / bibliografier

I begyndelsen var skriget : vikingetidens myter om skabelsen


Beskrivelse


Ved at gå om bag Snorri Sturlusons Edda gives en ny tolkning af den nordiske mytologi befriet fra kristne tolkninger, som vikingerne selv næppe ville have genkendt. I stedet gives et syn på verden, mennesket og livet, der sætter de gamle myter i et helt nyt lys.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2010

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 3. nov. 2010

Baseret på de seneste årtiers forskning præsenterer Henning Kure sin nyfortolkning af vikingetidens myter om mennesket og verdens skabelse. Selv om fremstillingen er alment tilgængelig, begrænser detaljerigdommen målgruppen til forskere og almindelige læsere, der ønsker at trænge dybere ned i nordisk mytologi bag om "de gode historier".

Forfatteren er mytolog og autodidakt filolog i det norrøne sprog, desuden står han som forfatter sammen med tegneren Peter Madsen bag den populære tegneserie Valhalla. Hans bog er forskningsbaseret, men uden at være tørt akademisk. Efter hvert kapitel er der en kommenteret liste over forskningslitteratur og bagest en omfattende litteraturliste og beskrivelse af kildematerialet. De fleste danskeres viden om nordisk mytologi er baseret på Snorri Sturlusons Edda fra 1200-tallet, hvis genfortælling er præget af middelalderens kristne verdensbillede. Henning Kure gør op med mange vante forestillinger om den nordiske mytologis skabelsesberetninger og søger at finde frem til et selvstændigt, førkristent verdensbillede. Derved giver han de gamle myter en helt ny betydning, og han underbygger sine synspunkter ved en detaljeret gennemgang af kilderne.

Adskiller sig fra den gængse forskningslitteratur ved at være på dansk og alment tilgængelig for den interesserede læser med en vis baggrundsviden.

En fascinerende nyfortolkning af vikingetidens myter om skabelsen, der rokker ved den udbredte moderne opfattelse.


Danske studier

Bd. 107 = rk. 10, bd. 1 (2012)

af

af

Rolf Stavnem

Bd. 107 = rk. 10, bd. 1 (2012)


Politiken

d. 23. dec. 2010

af

af

Søren Vinterberg

d. 23. dec. 2010


Jyllands-posten

d. 9. nov. 2010

af

af

Jakob Levinsen

d. 9. nov. 2010


Religion

2011, nr. 2

af

af

Signe Elise Bro

2011, nr. 2


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 188 (2011)

af

af

Martin Salmonsen

Nr. 188 (2011)