Bøger / faglitteratur til børn

I skyggen af Vesuv


Beskrivelse


Forfatteren, som er arkæolog og antropolog, beskriver sine undersøgelser af en række skeletfund fra Herculaneums udslettelse under Vesuvs udbrud i år 79. Faktaafsnittene om udgravningerne og skeletternes betydning for vor tids viden om datidens mennesker er sammenkædet med en historie i skønlitterær form om en romersk familie i de dramatiske dage omkring vulkanudbruddet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

I 1982 blev forfatteren i sin egenskab af arkæolog og antropolog sendt til Herculaneum for at undersøge nogle skeletter, der viser sig at være rester af mennesker døde under Vesuvs udbrud år79 e.kr. Vi får en beskrivelse af det årelange udgravningsarbejde, samt et godt indtryk af, hvad skeletterne kan fortælle om datidens mennesker, kædet sammen med en spændende sandsynliggjort fiktivfortælling om de dramatiske dage for 2000 år siden, da Herculaneum begraves under metertykke lag af aske og pimpsten. Der er bogen igennem et fint samspil mellem den 2-spaltede tekst og de mangeillustrationer - dels tegninger, dels farvefotos hvoraf nogle blot er stemningsskabende, men andre særdeles informationsbærende. Bogen har ordliste, tidstavle, billedfortegnelse samtlitteraturliste. Kan selvlæses fra 12 år og vil være særdeles velegnet i folkeskolens historieundervisning som supplerende læsning. Forsideillustrationen viser den dødsdømte by i skæret fra detildsprudende Vesuv, og vil være godreklame for en på alle måder vellykket bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Roth

d. 18. dec. 2018

I år 79 brød helvedet løs for beboerne i Herculaneum beliggende for foden af Vesuv. Med slavepigen Petronias gøren og laden dagen før og på selve dagen for Vesuvs udbrud levendegøres på bedstevis den barske historie om en bys totale forsvinden under 20 m. lava og aske. Det er antropologen Sara Bisel, der fortæller historien om sine studier af menneskeknogler fra Herculaneum og ud fradette faglige fundament giver historien liv i en sandsynliggjort fortælling om livet i en romersk by. Tilsammen giver de to fortællinger et fint billede af romertiden med hvordan de levede, hvordande boede, standsforskelle m.m. Det er spændende, interessant og velskrevet historieformidling for børn fra 12 år, leveret i et godt og varieret layout, med mange fotos i farver (også skeletter inærbilleder), tegninger m.m. Bogen er forsynet med ordliste, tidstavle og litteraturliste. Bogen udkommer i serien På opdagelse i historien og er udstyrs- og indholdsmæssigt helt på højde med disse.


Gymnasieskolen

Årg. 74, nr. 12 (1991)

af

af

Chr. Gorm Tortzen

Årg. 74, nr. 12 (1991)